Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna kastar batterier bland soporna

/
  • Anställda på Gästrike Återvinnare gick på måndagen igenom 600 kilo sopor, både brännbart som kompost, från de centrala delarna av Gävle. På tisdagen väntades man hinna med ungefär lika mycket.
  • Mirja Törnquist, Marita Söderström och Marie Wiklund har vanligtvis andra arbetsuppgifter på Gästrike Återvinnare men har ägnat de två senaste dagarna åt att kontrollera hur bra Gävleborna är på att sortera sopor.

Ungefär 1 200 kilo av Gävlebornas sopor gås just nu igenom av Gästrike Återvinnare. Årets plockanalys avslöjar batterier och elavfall i de brännbara soporna.

– Generellt är det ofta bättre sorterat från villaområden än i flerfamiljshus, säger avfallshandläggare Bengt Jonsved.

Annons

Nytt för i år är att det är Gästrike Återvinnares egen personal som utför genomgången av hundratals soppåsar. Tidigare har man köpt in den tjänsten.

De senaste åren har man funnit ungefär en procent farligt avfall och elavfall i soppåsar i Gästrikland och Älvkarleby. Det ställer till problem eftersom de anläggningar som tar hand om bränningen av soporna inte fångar upp de giftiga ämnen som frigörs från farligt avfall som innehåller exempelvis kvicksilver.

– Det förgiftar ju människor och djur. Det bryts aldrig ned utan finns kvar i ekosystemet, säger Mirja Törnquist, miljöhandläggare på Gästrike Återvinnare.

Resultatet från genomgången av sopor används sedan som underlag när Gästrike Återvinnare planerar kommande informationskampanjer.

Mer läsning

Annons