Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna missnöjda med skötseln av gator

Gävleborna är ovanligt missnöjda med skötseln av vägar och parker, om man jämför med andra kommuner.

– Den här uppfattningen lever kvar sedan vi hade alla diskussioner om hål i gatorna. Det är allvarligt eftersom det påverkar människors stolthet över sin stad, säger David Eldrot, chef på tekniska kontoret.

Annons

Sveriges kommuner och landsting har frågat slumpvis utvalda personer vad de tycker om gatornas standard, skötsel av parker och vinterväghållning. När det gäller gatorna var Gävle tillsammans med Södertälje den kommun som fick sämst betyg.

Bara 16 procent av de 265 Gävlebor som svarade tyckte att Gävles stora gator håller ganska eller mycket bra standard. Hela 64 procent tyckte att standarden är ganska eller mycket dålig. Det kan jämföras med de övriga 39 kommuner där samma frågor ställdes. Där var det i snitt bara 24 procent som tyckte att standarden på hemkommunens stora gator är dålig.

Nästan lika negativ bild hade Gävleborna av sina bostadsgator, men en något mer positiv bild av standarden på gång- och cykelvägar.

David Eldrot, chef på Gävle kommuns tekniska kontor, tycker att resultatet är nedslående.

– Vi hade en situation för några år sedan då det var stora problem med gropar i gatorna och eftersatt gatuunderhåll. Det var ett område som prioriterades lågt inom kommunen under ett antal år, säger han.

Men sedan 2006 har mer pengar lagts på gatuunderhåll och många större gator som Södra Kungsgatan, Parkvägen, Fältskärsleden och Staketgatan har fått ny asfalt.

– Standarden är mycket bättre i dag. Men den negativa uppfattningen som föddes för några år sedan har det varit mycket svårt att vända, säger David Eldrot.

Han ser det som ett allvarligt problem.

– Det har att göra med stoltheten över sin stad. Tycker man att det är välskött och fint så påverkas man mycket i sin inställning till sin stad och vilja att vara med och marknadsföra den, säger han.

Men det funkar inte med några marknadsföringstrick för att få Gävleborna att bli mer positiva till sina gator.

– Vi måste hela tiden fortsätta förbättringarna. Till exempel är det många gång- och cykelvägar som behöver ny beläggning framöver.

Mer läsning

Annons