Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna ogillar avstängningen

Politikerna ser gärna ett bilfritt centrum, men Gävleborna är mer tveksamma.
Risken för tyngre trafik i andra stadsdelar och minskad handel i centrum är några av farhågorna.

Annons

Desirée Kjellberg kommer ut med barnvagn från Flanör och får vänta in några bilar innan hon kan korsa övergångsstället till Stortorget. Hon tycker att det skulle skulle vara bra med ett bilfritt centrum.

– Men jag är lite tveksam. Visst skulle det vara skönt att slippa bilarna men risken är väl att det skulle bli tyngre trafik någon annanstans, till exempel på Staketgatan och då är det ju synd om de som bor där.

”Bra tänka nytt”

Själv bor hon på Norr och brukar ta bilen genom stan när hon ska hälsa på sin syster på Söder. Men den vanan tror hon att det går att ändra på om en permanent avstängning av trafiken skulle bli av.

– Det är väl bra att någon vågar tänka nytt. Jag brukar ändå gå och ta bussen ofta, säger Desirée Kjellberg.

Men Hans och Berit Blom är inte lika positiva. De bor i Södra Bomhus och tar oftast bilen in till stan. Eftersom Hans inte kan gå några längre sträckor och det är svårt att få tag på parkering brukar han ibland sitta i bilen och vänta medan Berit går i affärerna.

– Det är väl fint med mycket gågator i stan, men det blir nog mindre liv och rörelse om bilarna försvinner, tror Hans Blom.

Berit tror till och med att ett bilförbud kan leda till att fler väljer att handla på externa köpcentra i stället för i centrum.

– Jag förstår om köpmännen är oroliga. Folk vill ju åka bil så nära som möjligt, säger hon.

Mer läsning

Annons