Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna surfar allt mer på fritiden

Gävleborna promenerar helst eller surfar på internet på sin fritid. Men många vill lära sig att spela något instrument eller släktforska.
Det visar en omfattande undersökning av Gävle- bornas kultur- och fritids- vanor, som Gävle kommun har gjort.

Annons

5‑700 kommuninvånare mellan 13 och 74 år fick i våras en enkät hem i brevlådan. 2 850 personer besvarade de drygt 160 frågorna. Undersökningen har tidigare gjorts 1998 och 2002.

Vill anpassa utbudet

 

Syftet med undersökningen är att ta reda på vilka fritidsaktiviteter Gävleborna ägnar sig åt i dag och vilka de är intresserade av att utöva.

För Gävle kommun är detta intressant för att kunna anpassa utbudet. Och undersökningen kan ha stor betydelse om Gävle utses till kulturhuvudstad 2014. Rapporten ska därför ingå som en bilaga i Gävles ansökan.

– Surfandet på internet har ökat mycket bland alla åldersgrupper från totalt 58 procent 2002 till 72 procent 2008. 2002 var det inte många i de äldre åldersgrupperna som använde Internet men även där finns en ökning, säger Staffan Stahl, planeringssekreterare och ansvarig för undersökningen.

Släktforskning

 

Promenader, kafébesök, läsa böcker, cykling, trädgårdsarbete, fotografering och styrketräning är våra vanligaste fritidssysselsättningar. Ungefär 7‑950 Gävlebor spelar regelbundet instrument, 4‑350 dansar och 2‑900 sjunger i kör. Det är främst kvinnor som sjunger i kör.

Många vill utöva aktiviteter men gör det inte. Enligt undersökningen finns det över 15 200 Gävlebor som är intresserade av att lära sig spela något instrument eller sjunga i kör. 37 procent skulle vilja släktforska.

Vill besöka fler

 

Furuviksparken och konserthuset är de mest besökta målen i kommunen, tätt följda av Läkerol arena och järnvägsmuseet.

En stor del av Gävleborna vill besöka flera anläggningar men har ännu inte gjort det. 36 procent vill till exempel besöka fängelsemuseet, nästan lika många vill besöka briggen Gerda eller se en föreställning av Skottes.

– Här har vi en stor marknad med presumtiva besökare, många som vi inte når. Vi vill ta reda på vad vi kan göra för att nå dem. Hur kan vi hjälpa till? Kan det vara busstiderna, öppettiderna eller priserna som behöver ändras? Säger Mats Öström, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Symfoniorkestern

 

28 procent av Gävleborna vill besöka en konsert med Gävle symfoniorkester men har inte gjort det.

– Vi kanske kan få symfoniorkestern att gå ut och möta publiken, lämna konserthuset och till exempel spela vid GIF:s hemmamatcher i anslutning till planen före matchen, säger Lars-Göran Ståhl, s-ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Annons