Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebornas känslorför sin stad kartlagda

Gävlebornas känslor för sin egen stad har kartlagts. En grupp ungdomar, vuxna och pensionärer har fått svara på vad de känner för platser som Stortorget, Nygatan och Esplanaden.

Annons

Går det att mäta känslor och upplevelser? Den frågan jobbar just nu några tjänstemän på kommunens bygg- och miljökontor med. De har gjort en enkät med 80 personer ur tre olika åldersgrupper: gymnasieungdomar, vuxna och pensionärer. Frågorna har handlat om vad de känner för olika områden i centrum, var de känner sig otrygga och var de trivs.

52 svar har kommit in och ska nu analyseras. Resultaten är inte entydiga, men visar till exempel att ungdomar trivs på Stortorget medan pensionärer tycker att Slottstorget känns lugnt och tryggt. Många tycker att Boulognern är en otrygg plats när det är mörkt.

– Det är hjälpsamt för oss när vi planerar nya områden, säger planarkitekt Henry Grew som genomfört enkäten.

Enkäten ingår i underlaget till den nya centrumplan för Gävle som just nu arbetas fram. Tidigare har en konsultrapport presenterats som bland annat slagit fast att det behövs fler klädbutiker, uteserveringar och parkeringsplatser i centrala Gävle och att Boulognern behöver utnyttjas bättre.

Annons