Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebornas nya utsikt

/
  • VILKEN UTSIKT! Magnikfik. Så säger man om utsikten tolv våningar eller 40 meter upp i luften. Arbetarbladets fotograf tog sig en tur upp i går.
  • En liten tjuvstart med det första spadtaget tog Gävles kommunalråd Per Johansson och Gavlegårdarnas vd Jan Hugg.
  • INTE ÄNNU. En liten tjuvstart med det första spadtaget tog Gävles kommunalråd Per Johansson och Gavlegårdarnas vd Jan Hugg.

Om en månad tas de första spadtagen för höghuset Fullriggaren på Gävle Strand. Det blir ett 42 meter högt hus med lägenheter, kontor, butiker och restaurang. – Idén är att byggnaden ska vara till för alla Gävlebor. Det ska gå att besöka den, bo och arbeta här, säger teknisk chef Bo Bäckström.

Annons

I går skrevs kontraktet mellan Gavlegårdarna och byggföretaget Skanska och det firades med cider och chips.

Den tolv våningar höga byggnaden placeras precis vid bron i korsningen Alderholmsgatan – Stuvargatan och ska bli en ståtlig syn för de som rullar in med tåget till Gävle.

– Först var det krav och begränsningar från kommunen. Sedan från Gavlegårdarna och så skulle jag få ihop mina egna tankar. Men det blir bra när det är flera som tycker till, säger arkitekten Måns Rydberg vid Södergruppen. Han har ritat huset som han beskriver som ”rektangulär, brett och tungt med en ordentlig gavel”.

– Det här är absolut en av de största utmaningarna. Nu har jag bara lite yttre gestalter kvar som balkongräcken, säger han.

Första veckan i augusti planerar man att påbörja markarbetena på platsen och i höst kan de som vill hyra en lägenhet anmäla sig till Gavlegårdarna.

Jan Hugg, vd Gavlegårdarna säger att det finns tre skäl till varför man väljer att bygga Fullriggaren.

– Det behövs ett landmärke för den fortsatta utvecklingen på Gävle Strand, vi vill lägga riktningen för hållbar bostadsproduktion och Gävle växer mer än någonsin, säger han.

En del av den hållbara bostadsproduktionen är att lägenheterna är projekterade med en låg energiförbrukning, 70 kilowattimmar per kvadratmeter.

– Det är ungefär hälften av vad byggnormen kräver. Det är både en klimat- och kostnadsfråga, säger teknisk chef Bo Bäckström.

Det planeras även att utnyttja energin från returvärmen som kommer från fjärrvärme och bygga ett litet vindkraftverk i stadsmiljö.

Under första delen av 2011 ska ”Fullriggaren” stå klar.

Annons