Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebornas slang ska guida ambulansen rätt

/
  • Anette Torensjö och Torbjörn Djuvfeldt från Lantmäteriet ser fram emot Gävlebornas bidrag till insamlingen av alternativa platsnamn i Gävle med omnejd. I bakgrunden syns Gävle konserthus, ett område även kallat
  • Annette Torensjö på Lantmäteriet är initiativtagare till projektet. Hon sitter även med i en expertgrupp i FN och har märkt ett internationellt intresse för insamlingsmetoden med iPhone som Lantmäteriet nu testar.
  • Du som har en iPhone skickar lätt in ditt bidrag till platsnamninsamlingen via Lantmäteriets applikation.
  • -Insamling av information via en iPhoneapplikation är både snabbare och enklare än många andra insamlingsmetoder, säger Torbjörn Djuvfeldt, teknisk projektledare på Lantmäteriet.

Har du varit vid "Lindbloms hörna", "Fnasket i plasket", "Knivdraget" eller "Diamanten"? Slangnamnen på olika platser i Gävle med omnejd är många, och nu ska Lantmäteteriet samla in Gävlebornas alternativa platsnamn. Tanken är att göra en databas för att underlätta för bland annat Räddningstjänsten.

Annons

Utanför Konserthuset, även kallat "Strömbadet", träffar Arbetarbladet Annette Torensjö och Torbjörn Djuvfeldt från Lantmäteriet.

- Vi ska göra en insamling av folks inofficiella namn på platser i staden och på landsbygden så som parker, torp, gatuhörn med mera. Listan ska sedan underlätta för Räddningstjänsten när de rycker ut och även för kommuner när de sätter nya gatunamn, säger Annette Torensjö, chef på Lantmäteriets ortsnamnsfunktion.

Projektet ska omfatta hela landet, men Gävle är försöksstad och insamlingsmetoden som används är helt ny.

- Vi har tagit fram en mobiltelefonapplikation där man enkelt kan skicka in sitt bidrag, berättar Torbjörn Djuvfeldt, teknisk projektledare.

De vill dels se hur det fungerar att samla in information från allmänheten, och dels prövar man den tekniska biten med just iPhoneapplikationen som insamlingsmetod.

Lantmäteriet har redan gjort en testinsamling bland sina anställda, och fått in omkring 100 platsnamn.

- "Krokanvillan" och "Stora stenen" är några exempel. Konserthuset där vi är just nu har även fått två andra benämningar; "Kaffeburken" och "Strömbadet", det sistnämnda med hänvisning till att det tidigare låg en simhall där konserthuset står nu, säger Annette Torensjö.

Namnbruk förändras med tiden, och vilket namn folk använder för en plats kan variera beroende på ålder och annat.

- Vi hoppas på att få in både gamla och nya namn på platser.

Namninsamlingen pågår i augusti, och när den är klar kommer Lantmäteriet att sålla bland namnen och ta bort de som eventuellt är kränkande. För övrigt krävs endast ett bidrag för att ett platsnamn ska komma med i databasen.

Fotnot: För att lämna ditt bidrag till insamlingen av platsnamn, gå in på Lantmäteriets hemsida www.lantmateriet.se och följ instruktionerna.

Mer läsning

Annons