Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebrandman blev "bergsget"

/
  • Hemma igen. Nyligen återvände David Sallum, sambon Sara Malmgren och snart tvååriga dottern Wilma hem till Sverige efter ett år i Sydney. De har redan bestämt att de ska återvända när Wilma blir lite äldre.
  • Utryckning. Här jobbar David med ett Mjältbrandslarm på ett hotell i Sydney.
  • Favoritplatsen. Stranden låg 150 meter från lägenheten familjen hyrde i Bondi

Han lämnade Gävle för ett år som brandman i Sydney.

Nu är 30-årige David Sallum och hans familj hemma igen.

– Jag vill definitivt tillbaka, säger han.

Annons

Ett års liv i Sydney väger ungefär 100 kilo. Så mycket bagage lyckades åtminstone David Sallum, sambon Sara Malmgren och snart tvååriga Wilma få med sig på planet hem till Sverige.

För ett år sedan fick David chansen att jobba som brandman i Sydney under ett år, i ett utbyte mellan Gästrike räddningstjänst och den i Sydney.

Just då var Sara mammaledig och en flytt till andra sidan jordklotet låg inte högst upp på önskelistan.

– Jag kan inte säga att jag blev glad när jag fick veta att det var David som skulle få åka. Men jag hade ju sagt att skulle det bli så åker jag självklart med, säger hon.

Och så blev det.

Under tolv månader hann David med att jobba på tio olika brandstationer i Sydney. De första fyra månaderna var han på stadens största, mitt i citykärnan, där det är tio gånger fler larm än på stationen i Gävle.

90 procent automatlarm

– Men 90 procent är automatlarm. De har så bra brandskydd i skyskraporna och måste ha automatlarm med rökdetektorer och sprinklers, säger han.

Den största skillnaden var dock ”lumpenhierarkin” som rådde på den stationen.

– Det var uppställning och man har axelklaffar på uniformen. Och har man inte ”rätt” axelklaffar hejar inte alla på en i korridoren, säger han och berättar också att styrkeledarna hade ett eget rum där de åt och såg på tv.

– Så det var en lite speciell känsla mot här i Gävle där högsta brandchefen kan vara med och spela innebandy.

Själv blev han ”junior man”. Det var han som kontrollerade utrustningen innan skiftet medan de andra fikade och spelade pingis. Och så bar han den tunga slangsäcken som kallades ”goat bag”.

– Man var väl som en liten bergsget när man sprang uppför trapporna med den där, säger han och skrattar.

Det mesta som i Gävle

Annars var det mesta sig likt arbetet här hemma. En dag kom dock ett mjältbrandslarm – ett hotell hade fått ett hotbrev med ett pulver i.

– Det har jag inte upplevt här i Gävle.

Nu börjar vardagen igen för familjen. Wilma ska skolas in på dagis i nästa vecka och både David och Sara börjar jobba igen.

– Det bästa har varit att vi fått vara tillsammans så mycket vi tre, familjen. Även om jag inte var så positiv i början är jag jätteglad att vi åkte, säger Sara.

Mer läsning

Annons