Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebutik slåss för rätt att sälja toffel

/

Amerikanska skoföretaget Crocs stämmer en butik i Gävle för varumärkes­intrång.

Annons

Orsaken är att butikens tofflor är för lika Crocs storsäljare – Foppatofflan.

– Tofflorna jag säljer finns att köpa överallt. Jag har inte råd med någon advokat men jag tänker bestrida stämningen så gott jag kan, säger butiksinnehavaren.

Butikens sortiment består till stor del av kläder och skor köpta i Asien. Varorna importeras och säljs sedan i Gävle samt på marknader runt om i landet. Enligt ägaren har han även tidigare sålt de nu aktuella tofflorna.

Men nyligen slog tullen till mot en last med 1 800 par av Gävlebutikens skor. Snart därefter blev han kontaktad av Crocs.

– De ville att jag skulle elda upp skorna, att jag skulle betala 10 000 i skadestånd och 100 000 i vite. Sen skulle jag inte få prata om det, berättar butiksinnehavaren.

Vägrar göra upp

Han vägrar att göra upp med skojätten som därefter har tagit fallet vidare till Stockholms tingsrätt.

– Det säljs sådana här skor i varenda affär. Jag har sagt till Crocs advokater att de får resa på sig från sina kontor och titta i närmaste butik så hittar de dem.

Crocs kräver att butiken slutar sälja skorna, att varorna förstörs och att butiken står för rättegångskostnaderna. Förbudet är förenat med ett vite på 200 000 kronor.

Henrik Wistam vid advokatbyrån Lindahl i Stockholm företräder Crocs i Sverige.

”Stoppar alla de kommer på”

– För alla kända varumärken är det stora problem med kopior. Crocs stoppar alla som de kommer på. Hittas skorna på exempelvis Ica så agerar de likväl mot dem som mot någon annan.

Crocs har drivit flera importörer av skor som liknar Foppatofflorna inför rätta. Enligt Wistam har de flesta fallen lösts genom förlikning – inget fall har avgjorts i rätten.

– Jag kan inte uttala mig exakt, men generellt så görs 90–95 procent av den här typen av ärenden upp i godo innan det når domstol, säger han.

Mer läsning

Annons