Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefångar tror på behandlingen som en väg ut

Efter 25 års missbruk levde Anders Ekeroth drogfri i sju år, men återföll i både droger och kriminalitet. Han tror han har bättre förutsättningar den här gången, efter tiden på Gävleanstalten.
– Det är ett mjukare klimat här inne, säger han.

Annons

Han säger att ingen av fångarna försöker styra och ställa, i stället försöker de att spegla varandra.

– Jag vill ta bort den falska missbrukaridentiteten och lära känna mig själv. Förhoppningsvis hittar jag en rätt så trevlig kille under ytan. Väldigt många är nog kärleksfulla och omtänksamma innerst inne, säger Anders Ekeroth, som är dömd till fyra år och sju månader för försök till dråp.

Ökar chanserna

Jan Olsson har missbrukat alkohol, hasch och amfetamin.Under tiden på Gävleanstalten får han hjälp att bli av med sitt missbruk, något som han bedömer ökar chansen att klara ett liv på utsidan med 100 procent.

– Annars muckar man och får en tid på sociala. Om man har hjälp ökar förutsättningarna, säger han.

Ett liv utan droger

Han är dömd för grov stöld, och har avtjänat tolv av 20 månader på sitt straff.

Tanken är att han ska avtjäna den sista tiden på en vårdboende, där han kan förbereda sig på ett liv i frihet utan droger. Troligen blir det i Söderhamn eller i Kramfors, på behörigt avstånd från Karlstad, som är hans hemstad.

– Alla vänner vet ju hur jag är, alla har förväntningar på en. Jag kan inte påstå att jag tror att jag är så stark att jag kan återvända till hemmaplan, så det får bli en geografisk time-out, säger han.

Annons