Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefirma blev bedrägericentral

Den 48-årige misstänkte bedragaren använde den lilla bilfirman i Gävle som central för sina vidlyftiga låneaffärer. Nu sitter ett 30-tal personer runt om i landet med skulder på flera hundra tusen kronor för båtar och bilar, som aldrig fanns.

Annons

– Det här riskerar att få tragiska följder för en del av dem, säger ekobrottsutredaren Börje Moberg vid Gävlepolisen, som liknar affärerna vid ett pyramidspel.

Ekobrottsutredningen som började i januari är en av de större som Gävlepolisen har haft under senare år. Detta trots att varken den misstänkte brottslingen eller hans offer finns i Gävle.

– Det kom en polisanmälan mot bilfirman i Gävle, därför hamnade utredningen här hos oss, säger Moberg.

Det visade sig att bilfirman i Gävle via bulvaner köpts av en 48-åring från Solna som själv var försatt i privat konkurs.

Han och en medhjälpare till honom misstänks ha satt i system att övertala privatpersoner att skriva på köpekontrakt, och ta lån hos finansbolag för att finansiera fingerade båt- och bilköp. Liknande affärer har genomförts även från Strängnäs och Eskilstuna.

Privatpersonerna har fått veta att båten ska köpas av någon annan, som för tillfället inte är kreditvärdig. Om de lånar ut sitt namn på kontrakten under några veckor lovas de en ersättning på några 10 000-tals kronor. För att tjäna pengarna och i tron att det faktiskt fanns en båt som säkerhet bakom lånet, har många låtit sig lockas.

Dagarna före påsk hade Börje Moberg räknat in omkring 35 polisanmälningar mot 48-åringen. De är nu skyldiga mellan ett par hundra tusen kronor och närmare en miljon kronor vardera.

Men några båtar fanns aldrig. Pengarna som finansbolagen betalade ut till bilfirman i Gävle fick personalen order att föra över till 48-åringens konton.

– I början såg han till att avbetalningarna på lånen betalades precis som han lovat. Men sedan tog pengarna slut och då rasade allt, berättar Börje Moberg.

Han liknar kedjan av lån vid ett pyramidspel där de som kom in sist i kedjan var chanslösa.

Nu jagar finansbolagen de personer som skrivit på lånehandlingarna. Många av dem ser inget annat val än att fortsätta att betala för att slippa få betalningsanmärkningar och indrivning.

– En del råkar riktigt illa ut. Det finns någon som har fått sälja huset för att ha råd, berättar Moberg.

48-åringen har erkänt sin medverkan i de flesta av affärerna. Han har i polisförhören uppgett att han tänkte använda de lånade pengarna för att göra andra affärer som skulle ge honom råd att betala tillbaka.

Polisutredningen beräknas pågå i ytterligare några veckor innan åtal kan väckas.

Bilfirman i Gävle som var inblandad har nu gått i konkurs.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons