Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag kan stoppa nästa pandemi

Gävle kan hjälpa till att stoppa nästa svininfluensa.

Kunskapscentret FPX deltar i ett stort projekt för att upptäcka nya sjukdomar innan de hinner sprida sig.

– Vi använder geografiska informationssystem för att hitta tidiga varningssignaler, säger projektledaren Bengt Julin.

Annons

I samarbete med Karolinska Institutet ska Gävlebaserade Future Position X – som är ett kunskapscentrum för geografiska informationssystem – försöka hitta sätt att spåra och stoppa framtida svininfluensor.

I Kina

Under fyra år ska man på den kinesiska landsbygden samla in information om bland annat sjukfrånvaro på arbetsplatser och skolor, försäljning av läkemedel och hur många som söker sjukvård. Dessa uppgifter ska sedan föras in i ett avancerat kartsystem så att man snabbt ska kunna se när och var något avvikande händer.

På så sätt hoppas man kunna upptäcka nya sjukdomsutbrott innan de hinner bli till världsomfattande pandemier.

– Hade man gjort det i Mexiko hade man kanske kunnat stoppa svininfluensan innan den hann sprida sig, säger Bengt Julin som är projektledare på FPX i Gävle.

Varnar tidigt

Man hoppas helt enkelt hitta ett system som tidigt kan varna för när nya epidemier är på gång. Så tidigt att man kanske kan begränsa dem till ett mindre område.

– Vi vet inte riktigt vad man ska leta efter. Men genom att lägga in uppgifter om var och när olika saker händer på kartor hoppas vi kunna hitta de tidiga varningssignalerna, säger Bengt Julin.

Pengar från EU

Anledningen till att man ska undersöka just den kinesiska landsbygden är att människor och djur där lever mycket nära varandra. Det är just i sådana miljöer som det är troligast att bakterier eller virus muterar och att sjukdomar kan börja föras över från djur till människa.

– Det har genomförts liknande försök tidigare men då har man hållit till i stadsmiljö, säger Bengt Julin.

EU tycker att projektet är högintressant och bidrar med den största delen av kostnaden på 30 miljoner kronor. Skulle man lyckas skapa ett fungerande varningssystem skulle det kunna spara enormt mycket pengar och inte minst människoliv.

Nya jobb

För Gävles del innebär satsningen på kort sikt att den kompetens som finns inom just GIS-området förstärks ytterligare. Men på längre sikt tror Bengt Julin även att det kan leda till fler arbetstillfällen.

Annons