Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretag stäms på 1,2 miljoner

/
  • dyrare än beräknat. Bygget av radhusen på Skogsmursvägen leder nu till att Lars Andersson via sitt bolag Lupinen stämmer Robjo AB på 1,2 miljoner kronor.

Blev byggkostnaderna för radhusen i Fridhemsgläntan onödigt höga? Har Gävleföretaget Robjola AB medvetet försökt undanhålla sin tidigare affärspartner Lupinen pengar?

Det hävdar i alla fall företagaren Lars Andersson som genom sitt bolag Lupinen stämmer Robjola på 1,2 miljoner kronor.

Annons

På fredag träffas företagens juridiska ombud i Gävle tingsrätt för en så kallad muntlig förberedelse.

Tvisten handlar om bygget av radhusen på Skogsmursvägen i Andersberg intill OK/Q8. Planeringen av bostäderna gjordes av fastighetsbolaget Lupinen. Men när företaget ville låna pengar till bygget krävde banken att företaget skaffade en delägare. Då kom fastighetsbolaget Robjola in i bilden.

Resultatet blev en affärsuppgörelse som innebar att Robjola (numera Robjo) köpte projektet, men Lupinen skulle få tio procent av vinsten i byggprojektet Fridhemsgläntan. För enligt kalkylerna skulle projektet gå med 18 miljoner kronor i vinst.

Arbetarbladet har tidigare berättat att osanna rykten försvårade försäljningen av radhusen, och att den mäklare som först hade uppdraget ersattes av en annan.

Nu är radhusen färdigbyggda, sålda och bebodda. Men någon vinst ska byggprojektet inte ha gett.

– Man blev mer eller mindre lurad att det fanns köpare, men i själva verket havererade hela projektet. Det slutade med över 1 miljon i förlust, säger advokat Ronny Henning, som företräder Robjo.

Dotterbolaget Fridhemsgläntan som drev byggprojektet gick i konkurs i somras.

Lupinen menar att bygget tillläts kosta för mycket, att affärspartnern ”på ett oaktsamt sätt inte bevakat Lupinens intressen enligt träffat avtal genom att förorsaka en för hög produktionskostnad”.

Till exempel menar man att byggföretaget RN Bygg, som drivs av samma personer som Robjo, ska ha gynnats.

– I själva verket säger mina klienter att man gjort allt man har kunnat under rådande omständigheter. Dessutom har man skjutit till pengar som man inte var skyldig till, säger Ronny Henning.

Påstående och bemötanden omfattar 23 sidor plus åtskilliga bilagor. Om tingsrätten inte kan förmå parterna att enas om en förlikning väntar huvudförhandling.

Arbetarbladet har även sökt advokat Ola Nordström, som företräder Lupinen.

Mer läsning

Annons