Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleföretagare slipper skattesmäll

En Gävleföretagare slipper en skattesmäll på närmare 7 miljoner kronor, sedan han vunnit en tvist i kammarrätten. Skatteverket ansåg att ett lån han tagit från sitt eget bolag på 15 miljoner var en förtäckt aktieutdelning.

Annons

Företagaren sålde i slutat av 1990-talet aktierna i sitt svenska företag till ett utländskt bolag som han själv ägde. Därefter såldes aktierna värda över 70 miljoner kronor vidare.

Några år senare tog han ett privat lån på 15 miljoner kronor i en utländsk bank med sitt eget utländska bolag som garant. När lånet förföll utlöstes garantin och bolaget betalade skulden i Gävleföretagarens ställe.

Skatteverket ansåg att de 15 miljonerna inte var något annat än en förtäckt aktieutdelning i syfte att komma undan beskattningen. Man upptaxerade Gävlebon med utdelningsskatt på 15 miljoner plus ett skattetillägg på 40 procent. Sammanlagt blev det närmare 7 miljoner kronor.

Gävlebon överklagade till länsrätten, men förlorade. I nästa instans, kammarrätten, gick det bättre. Domen som kom i december ger Gävleföretagaren rätt.

Utbetalningen ska betraktas som ett lån till Gävlebon från hans eget företag.

Kammarrätten anser inte att Skatteverket har lyckats visa att avsikten inte har varit att pengarna ska betalas tillbaka.

Mer läsning

Annons