Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlefrisörer hjälpte Trinny och Susannah

/
  • I HETLUFTEN. Gävlefrisörerna Ida Mårtensson, Linda Fernström Moilanen och Lotta Magnusson har jobbat tillsammans med stilexperterna Trinny och              Susannah.  ”I början var man pigg och peppad men i slutet av veckan orkade vi knappt fixa oss själva. Man glömde allt annat och fokuserade enbart på att det skulle bli bra. Alla var helt slutkörda”, säger Ida.

När de brittiska stilpoliserna Trinny och Susannah stylade om Sverige, tog de hjälp av tre frisörer från Gävle.

– Det var kul men sjukt stressigt, säger Lotta Magnusson.

Annons

Sedan tre år tillbaka jobbar Lotta Magnusson, Linda Fernström Moilanen och Ida Mårtensson på Drottningsalongen i Gävle. De kände en av de anställda på produktionsbolaget som skulle göra programmet.

– Vi känner henne från studietiden i Sundsvall. Hon kontaktade oss och frågade om vi ville vara med. Det ville vi så klart. Vilken kul grej, tänkte vi, berättar Lotta Magnusson.

Stylisterna och stilexperterna Trinny Woodall och Susannah Constantine har gjort sig kända för sitt rättframma sätt, men också för sin förmåga att få människor att känna sig vackra utifrån sina egna förutsättningar. Under våren har de varit på besök i Sverige. I varje program besöker Trinny och Susannah en svensk stad för att styla om personer som verkar vara i stort behov av det. Stylingen avslutas med en modevisning inför vänner och släktingar. Resultatet visas på måndagar i TV4 plus.

– Det var sammanlagt ungefär 100 personer som vi skulle styla under en vecka. Vi arbetade från morgon till kväll, två av inspelningsdagarna jobbade vi till ett på natten. Det stod alltid frukt, godis och energidrycker framme så att vi skulle orka, säger Lotta.

Hela teamet och alla modeller höll till i en tillfälligt uppbyggd salong i en studio på Gärdet i Stockholm. Inga speglar fanns tillgängliga, inte ens på toaletten. Deltagarna fick inte se resultatet förrän de stod på scenen.

– Det svenska produktionsbolaget sa att Trinny och Susannah var otroligt effektiva. Alla sju avsnitt spelades in på tre veckor. Normalt brukar det ta flera månader att spela in den här typen av program, säger Ida Mårtensson.

Programledarna bestämde vilka frisyrer och hårfärger modellerna skulle ha.

– Det var en press att få det precis som de ville ha det. Trinny och Susannah var inte direkt tydliga med vad de ville ha. De kunde säga dirty blond eller Hollywoodblond, och sedan var det upp till oss att tolka vad de menade, säger Linda Fernström Moilanen.

Ida tillägger.

– Vi hade inte ens färgkartor att jobba efter. De gillade verkligen blonda, helst naturliga nyanser. Det fick inte vara för hårt stylat.

Men det var inte alltid som frisörerna tyckte att valet var det mest klädsamma.

– Vi gjorde ändå som de sa. Alla hade så stor respekt för dem. Men en gång gick det inte. Det var en tjej med svartfärgat hår som de ville göra om till blondin. Vi hann inte, för det kräver flera dagars arbete. Tjejen fick kopparrött hår i stället, men det passade henne bättre, berättar Linda.

Många av deltagarna hade en rörande historia att berätta.

– De hade gått igenom sjukdomar, operationer, förluster, blivit övergivna eller aldrig haft en kompis i hela sitt liv. Några bröt ihop. Det kändes som att vi gjorde något bra för de här personerna, säger Lena.

Stämningen var hög när modellerna slutligen gick på catwalken inför publik.

– De hade valt musik som passade varje modell. Publiken jublade och klappade händer, en del grät av lycka. Vi tänkte att det här kommer att bli bra på tv. Men när vi såg programmet hade de lagt på annan, mesig musik. Det blev inte alls samma känsla.

Alla som var med blev inte heller upplockade på gatan. Många hade anmält sig till programmet i förväg för att de själva ville bli omgjorda.

• Lärde ni känna Trinny och Susannah, är ni kompisar på Facebook nu?

– Nej, vi är bara små ekorrar i jämförelse med dem. De bryr sig inte om oss, säger Ida.

De andra tjejerna skrattar åt jämförelsen.

– Susannah var lugn och snäll och gav oss beröm för bra jobb, men Trinny behandlade ingen med kärlek. Jag hörde inte ett vänligt ord från henne, fortsätter hon.

– De var väl fokuserade på att det skulle bli ett bra resultat och såg oss bara som arbetsresurser, förtydligar Lena.

• Vad har ni själva för tips till den som vill hitta en ny stil?

– Svårt, för det är så individuellt. Men våga testa något nytt, föreslår Linda.

Mer läsning

Annons