Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna gick med vinst

Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna gick med 14 miljoner kronor i vinst förra året.
– Det är något lägre än beräknat. Finansoro och vikande arbetsmarknad påverkar Gavlegårdarna marginellt. Vi har hög uthyrning, endast två procent är ledigt, säger bolagets vd Jan Hugg.

Annons

Gavlegårdarna budgeterar varje år för försäljning men förra året nådde inte försäljningssiffrorna ända fram och därför blev vinsten sämre än förväntat.

– Det blev 6 miljoner lägre än beräknat och reavinsten hamnade på 6 miljoner kronor, säger Lars Lennmalm, vice ordförande för Gavlegårdarna.

Målet var 40 miljoner kronor i bruttoförsäljning och en reavinst på 12 miljoner kronor.

– Det svänger år från år. Vi kan inte skylla resultatet på finanskrisen, den hade inte riktigt slagit igenom 2008.

Av vinsten gick 1,4 miljoner till ägarna i form av utdelning på insatt aktiekapital.

Resterande 13,2 miljoner kronor har använts i bolaget till investeringar i stadsdelsförnyelsen. Tack vare vinsten kunde Gavlegårdarna också hålla en lägre upplåning och därmed också lägre räntekostnader.Gavlegårdarna hade en nettoomsättning på 945 miljoner kronor förra året.

Nyinvesteringar för totalt 200 miljoner kronor gjordes främst på stadsförnyelsen av Öster, Gävle strand och nybyggda Sätrahemmet.

– Vi jobbar med att sälja av för att få loss pengar till underhåll men det är svårt i dag. Intresset finns med prisnivån är betydligt lägre än tidigare. Var vi säljer beror på var vi får bra betalt men vi har en strategi att det som är intressant för oss är att sälja är där vi är stora och det är Sätra, Brynäs och Andersberg.

Mer läsning

Annons