Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna ska förmedla studentlyor

Gavlegårdarna säger upp avtalet med studentkåren om förmedling av studentbostäder.

– Vi hoppas verkligen att de kan upprätthålla bostadsgarantin, säger kårens ordförande Sandra Eklund.

Annons

Gavlegårdarna har i dag nästan alla de drygt 1 000 studentlägenheter som Gefle Studentkår hjälper till att förmedla. Men innan april månads utgång tänker det kommunala bostadsbolaget säga upp avtalet, vilket betyder att det slutar gälla vid årsskiftet. Därmed går studentkåren nästa år miste om de 600 000 kronor man tar emot varje år för förmedlingen.

Neddragningar

– Vi har två och en halv tjänst som arbetar med det här, så det kommer i så fall bli neddragningar på grund av arbetsbrist, säger Sandra Eklund.

Studentkåren har nu skrivit ett brev till kommunala beslutsfattare där man lyfter fram fördelarna med att kåren förmedlar bostäderna. Det är bland annat att man finns nära studenterna, känner till deras behov och har tillgång till databaser med information om studenterna.

Förbättrar servicen

Katarina Mårtensson, chef för Gavlegårdarnas kundcentrum, hävdar att ett av skälen till bolagets beslut är att förbättra servicen mot studenterna.

– Vi har gjort ett stort arbete med kundundersökningar som visar att studenter och ungdomar är de grupper som är minst nöjda med sitt boende. Det är ett problem att kåren sitter på dubbla stolar och dels ska fungera som vår förlängda arm men också företräda studenter i boendefrågor, säger hon.

Samtidigt ser bolaget möjligheten att hyra ut outhyrda studentlägenheter till ”vanliga” ungdomar, där efterfrågan på mindre lägenheter är stor.

Vad händer då med studenternas bostadsgaranti?

– Vi har uppfyllt den de senaste åren och ser inga problem med att uppfylla den framöver, säger Mårtensson.

Mer läsning

Annons