Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlehus var i akut kris 

Ägarna till före detta Telia-huset i Gävle var i akut kris.
– Enda möjligheten var att banken tog över, säger Hans Hammar som företräder Kaupthing Bank i styrelsen för bolaget som i dag äger fastigheten.

Annons

I dag har bolaget rekonstruerats och banken har ordnat en ny, mer stabil ägare.

Samtidigt har kvarteret vid Drottninggatan i Gävle fyllts med nya hyresgäster. Det senaste tillskottet var den privatägda hälsocentralen som Arbetarbladet berättade om härom dagen.

Israeliska investerare

Sommaren 2005 köpte en grupp israeliska investerare fastigheten där Telia och Eniro 118118 då höll till. Priset: 85 miljoner kronor.

Israelerna bildade PMS Investment AB som köpte flera fastigheter i Sverige.

Men finanskrisen hösten 2008 och en misslyckad affär i Stockholms frihamn knäckte bolagsgruppen.

Upprustningen av fastigheten i frihamnen blev betydligt dyrare än beräknat och PMS orkade inte bära de ökade kostnaderna. Kaupthing Bank som lånat ut pengar, hade fordringar på över 1,2 miljarder kronor.

Skulder på 40 miljoner

När konkurs hotade några månader senare fanns också obetalda leverantörsskulder på drygt 40 miljoner. I Gävle späddes problemen på när Telia och Eniro flyttade ut och hyresintäkter försvann.

Det slutade med att banken tog över elva av fastigheterna. Den del som omfattade byggprojektet i frihamnen sattes i konkurs.

Trovärdig ägare

Hans Hammar har ansvarat för att reda upp affärerna.

– Vi har försökt bringa ordning och reda. Nu har vi hittat en bra och trovärdig ägare samtidigt som vi fortsätter städa upp, säger han.

Den israeliska affärsmannen Abraham Dayan och hans syskon äger nu 70 procent av aktierna i bolagsgruppen som bytt namn till DGC. Kaupthing Bank äger i dag 10 procent.

Gävlefastigheten ligger i ett särskilt bolag i gruppen.

– Vi tror det blir bättre och bättre, säger Hans Hammar som inte ser det som otroligt att bolagsgruppen skaffar flera fastigheter i Gävle.Anders Eklind

Mer läsning

Annons