Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekafé får servera sprit

Regeringen vill göra det möjligt för kaféer att servera alkohol. Men redan nu blir det möjligt på ett ställe i Gävle.

Annons

Café Pazzo på Drottninggatan i Gävle får tillstånd att servera starköl, vin och sprit.

Det beslutade socialnämndens individutskott på onsdagen.

– Det är en restaurang, det finns ett kök och alla förutsättningar som krävs för att uppfylla alkohollagen. Vad de kallar restaurangen spelar ingen roll, säger Margitta Fröberg, alkoholhandläggare på Gävle kommun.

Men något som har betydelse för alkoholtillståndet är hur uteserveringen ser ut. På tisdagen stod utemöbler utplacerade på båda sidor av gågatan. Men för alkoholservering krävs någon slags inhängning.

– Klart avgränsat ska det vara, säger Margitta Fröberg, som planerade att besöka restaurangen under onsdagen för att meddela beslutet och villkoren.

Den svenska alkohollagen kräver att den som vill servera alkohol tillhandahåller ”lagad mat”. Men regeringen har lagt fram en ändring av alkohollagen så att det i framtiden ska räcka med att servera ”lagad eller på annat sätt tillredd mat” för att få tillstånd att servera alkohol.

”Tillredd mat” kan tolkas som sallader, sushi, baguetter och mikrade pajer. Den nya lagen väntas leda till att fler ställen får möjlighet att servera vin, sprit och starköl. Men den politiska behandlingen har nu skjutits upp till efter valet, sedan Italien utnyttjade en EU-regel och protesterade, vilket gör det möjligt att frysa beslutet i tre månader.

Mer läsning

Annons