Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekartan ritas om inför nästa val

Valdistrikten i Gävle ska göras om inför riksdagsvalet nästa år. Det gör att många kan få gå till en annan vallokal än den vanliga när det är dags att rösta.

– Det mesta är omgjort och många kommer att få gå till nya vallokaler, säger Ann Westholm, sekreterare på kommunledningskontoret.

Annons

Det finns i dag 50 valdistrikt i Gävle kommun. Nya krav från Valmyndigheten säger dock att ett valdistrikt måste ha mellan 1 000 och 2 000 röstberättigade invånare. Med anledning av det har kommunledningskontoret ihop med byggnads- och miljöförvaltningen gjort en stor översyn inför riksdagsvalet nästa höst och stuvat om rejält bland valdistrikten. I det nya förslaget som snart ska spikas av kommunfullmäktige är Gävle indelat i 52 valdistrikt.

– I stort sett hela Gävle kommun är omgjord, förutom de centrala delarna. Jättemånga vallokaler kommer att ändras och den frågan ska vi gå igenom under hösten, säger Ann Westholm.

Bland de större förändringarna märks att Norrlandet-Utvalnäs ska bli ett eget valdistrikt. Det har tidigare hört ihop med Strömsbro. Andersberg och Bomhus som har haft stora invånarantal i sina valkretsar får en till vardera. Det motsatta har skett i Norrsundet och Hamrångefjärden. De var tidigare varsitt valdistrikt, men är i det nya förslaget sammanslagna. Ett valdistrikt, Furuvik-Ytterharnäs, kommer inte över gränsen 1 000 röstberättigade. Där ska kommunen begära dispens för att invånarna ska få rimligt avstånd till vallokalen.

Mer läsning

Annons