Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekillar i fängelse för knarkhandel

Det blev fängelsestraff för flera av Gävlekillarna som deltog i ett försök att bygga upp en organiserad narkotikahandel i Gävle. De båda äldre huvudmännen fick 18 respektive 16 månader.

Annons

Det finns uppgifter i utredningen som tyder på en koppling till det kriminella gänget Black Cobra. Åklagaren har hävdat att den 61-årige huvudmannen från Uppsala är en ledare i organisationen, och att avsikten var att etablera Black Cobra i Gävle för att syssla med utpressning och narkotikahandel.

Till sin hjälp tog han en grupp killar i tjugoårsåldern från Gävle, varav några har dömts för andra brott tidigare. Mellanhand verkar ha varit en 42-åring bosatt i Gävle.

Men tingsrätten fäster inte något avseende vid anknytningen till en kriminell organisation i sin dom. Det finns visserligen uppgifter i avlyssnade telefonsamtal med 61-åringen som tyder på att det är så. Men allt är så oklart att det inte går att dra några slutsatser av det, anser rätten.

Åklagaren hävdade också att systematiken och intensiteten i narkotikahandeln skulle leda till domar för grova narkotikabrott, även om mängderna narkotika inte ansågs nå upp till det. Men tingsrätten köper inte det heller, utan dömer för brott av normalgraden.

Polisutredningen berättar om ett stort antal narkotikaköp i Uppsala och transporter till Gävle. I en av de dömdas lägenheter hittades till exempel nästan åtta hekto cannabisharts och ett hekto amfetamin.

Narkotikahandeln organiserades och finansierades av 61-åringen och 42-åringen från Gävle. De får också de hårdaste straffen.

Ungdomarna hämtade narkotikan till Gävle och sålde den vidare.

Mer läsning

Annons