Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekrögare krävs på 3 miljoner

En restaurangägare i Gävle krävs på över 3 miljoner kronor i ytterligare skatt sedan han ertappats med att mörka en stor del av försäljningen.

Annons

Enligt Skatteverket har han under sex års tid låtit bli att redovisa över 4 miljoner kronor i intäkter. Skatteverkets tjänstemän upptäckte fusket när de förra hösten knackade på och gjorde en revision av kassaregistren och datafilerna.

De hittade snart ett dataprogram som använts för att sudda bort stora delar av den registrerade försäljningen. Enligt Skatteverkets undersökning undanhölls nästan 40 procent av försäljningen under de sex år som granskades.

Skatteverkets granskare har hittat den här typen av ”fuskprogram” vid flera skatteutredningar runtom i landet. Med hjälp av programmet kan man i efterhand sudda bort uppgifter och manipulera kassaregistrens tabeller.

I kassaapparaten finns dock krypterade filer som inte ska gå att manipulera. Genom att dekryptera de här filerna lyckades Skatteverkets tjänstemän genomskåda fusket hos Gävlekrögaren.

Skatteverket har beslutat att krögaren personligen ska betala över 3,2 miljoner kronor i ytterligare skatt och straffavgifter – utöver arbetsgivaravgifter och moms. Anders Eklind

Mer läsning

Annons