Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekrögare kritiska till kunskapsprov

/
  • Kritiska till prov. Flera Gävlekrögare riktar kritik mot det nya kunskapstestet som är ett krav för att få alkoholtillstånd.

Svåra frågor, komplicerat språk och för få provtillfällen. Flera Gävlekrögare riktar kritik mot det nya kunskapsprovet som är ett krav för att få alkoholtillstånd.

Annons

Sammanlagt elva har gjort provet – två har klarat det.

Sedan den nya alkohollagen trädde i kraft vid årsskiftet måste krögare klara ett kunskapsprov från Folkhälsoinstitutet för att få alkoholtillstånd.

Men runt om i landet höjs allt fler röster om att det webbaserade provet är för svårt.

I Gävle har elva personer gjort provet, men bara två har klarat det. De krögare som Arbetarbladet har pratat med har trots utbildning och tidigare godkända tester kuggat provet.

– Det hela känns väldigt förargligt, säger en av dem.

Otydliga, svåra frågor och ett alltför byråkratiskt språk är några av problemen, enligt dem. Krögarna efterlyser bra studiematerial som de kan gå igenom och även information om hur frågorna är upplagda.

Få provningstillfällen

Men framför allt riktar de kritik mot de få provtillfällena. I Gävle finns det chans att göra provet en gång i månaden – för max sju personer.

Ett eventuellt alkoholtillstånd kan alltså bli fördröjt med flera månader.

23 februari har socialnämnden sammanträde nästa gång och kan besluta om alkoholtillstånd. Nästa provtillfälle är först 1 mars.

– Jag håller på och undersöker om jag kan göra provet i ett annat län nu. Hur bra upplagt är ett sådant system? undrar en krögare.

Enligt Jerker Ivarsson, alkoholhandläggare, kommer kommunen framöver att strukturera upp rutinerna kring provet. Och då bland annat se över hur många provtillfällen som ska anordnas.

Kritiken mot provet har även nått Folkhälsoinstitutet.

– Det här är helt nytt prov så det är klart att vi tar in synpunkter, men det går inte i dag att säga att provet är för svårt. Det behövs betydligt fler som gör provet, säger Anne-Lie Magnusson, utredare på avdelningen för tillsyn.

Mer läsning

Annons