Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleläkare nekas skriva ut medicin

En pensionerad läkare i Gävle har skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel.
Ofta till personer han inte ens har träffat.
Men inför hot om att få legitimationen indragen har han nu gått med på att begränsa sin rätt att skriva ut mediciner.

Annons

Det var landstinget som reagerade och slog larm till Socialstyrelsen om Gävleläkaren. Detta sedan man upptäckte att läkaren – som sedan många år är pensionerad – beställde stora mängder av de speciella receptblanketter som används när man ska skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

– Han beställde 200 blanketter åt gånger och ganska ofta, berättar landstingets medicinske rådgivare Stefan Back.

En närmare titt visade också att läkaren skrivit ut stora mängder av narkotikaklassade, beroendeframkallande mediciner.

Bland annat sömnmedel och lugnande medel. Utskrivningen tycktes dessutom öka.

Socialstyrelsen kopplades in och dess granskning av journalerna visar att förskrivningen av narkotikaklassade mediciner skett närmast okontrollerat. Läkaren har skrivit ut recepten när patienterna har begärt det – antingen genom att ringa eller skriva brev – och bara i något enstaka fall har han träffat patienten.

Läkaren uppger själv att han agerat som bulvan åt en annan Gävleläkare, som för ett antal år sedan förlorade rätten att skriva ut läkemedel.

Han säger att han tagit över patienterna från denne och att han ansett att det var ”ideologiskt riktigt” att skriva ut medicinerna.

Men när Socialstyrelsen besökte honom medgav han att han inte haft kontroll över utskrivningen och att den visade sig vara större än han trott.

Socialstyrelsens bedömning är att läkarens förskrivning av beroendeframkallande läkemedel varit så grovt oskicklig att det finns skäl att begära att hans legitimation ska dras in. Alternativt att han fråntas rätten att skriva ut läkemedel.

Inför hotet om det gick läkaren med på att själv begära att hans rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel dras in. Det skedde också i mars.

Socialstyrelsen väljer därför att inte gå vidare med ärendet.

Däremot ska man fortsätta följa upp att läkaren inte övergår att skriva ut andra beroendeframkallande medel som inte omfattas av indragningen.

Mer läsning

Annons