Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepar frias från smuggelåtal

Ett par i Gävle tog in hundratals liter vin och öl från Danmark och åkte fast i tullen i Helsingborg. Det leder oftast till åtal och en fällande dom för smuggling. Men Gävleparet klarade sig.

Annons

Gävle tingsrätt tyckte att deras motivering att de skulle ha alkoholen till en inflyttningsfest och gåvor till kompisar var trovärdig.

Det är enligt lagen i princip fritt fram att ta med hur mycket alkohol som helst mellan EU-länder, så länge den är för privat bruk och inte till försäljning. Många försöker, när de stoppas i tullen, motivera införseln med en planerad födelsedagsfest, bröllopsfest eller liknande.

Men domstolarna ställer höga krav på att man kan visa att man verkligen planerat en fest, och att mängden alkohol är rimlig i förhållande till antalet deltagare. För att fria vill domstolen också gärna se att den åtalades privata ekonomi är sådan att man har råd med en fest för kanske över 100 gäster.

För det nu aktuella paret stämde det mesta, ansåg Gävle tingsrätt. De hade byggt ett hus och haft hjälp av ett tiotal kompisar. Nu skulle de tacka med en jättefest för dem och andra vänner och bekanta.

Det enda som tingsrätten reagerade på var mängden alkohol. Om allt användes till festen skulle det blir en liter sprit, tre liter vin och åtta öl per gäst, vilket inte är rimligt. Men man accepterade parets förklaring att alkoholen också skulle användas som gåvor till kompisarna som hjälpte till vid bygget och till andra fester under sommaren och till egen privat konsumtion.

Paret hade också nyligen sålt en fastighet och hade tillräckligt med pengar för festen. Varken han eller hon är straffade tidigare, och de har gett ett trovärdigt intryck, konstateras det i domen.

I förhören har paret framställt det som att de köpte mer än de hade tänkt sig, eftersom det var så billigt och eftersom alla andra i butikerna i Danmark handlade så mycket. De blev överraskade när tullen räknade ihop antalet liter.

Mer läsning

Annons