Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepar i sjönöd utanför Balis kust

Gävleparet Karin Söderlind och Per Magnusson hamnade i sjönöd utanför Balis kust när båten de färdades i gick till botten.


– Vi drev hjälplöst. Jag var nästan på väg att ge upp och börja simma, säger Karin Söderlind till Expressen.

Annons

Karin Söderlind och Per Magnusson, båda 24 år och från Gävle, har varit på resande fot i Asien sedan i slutet av oktober. Nyårsafton firade de på en ö utanför Bali. Men när de skulle ta sig tillbaka på fredagen sjönk färjan och de förlorade allt utom en liten väska med pass, pengar, mobiler och kamera.

Jan Magnusson pratade med sin son i fredags.

– Per ringde och sa att de varit med om en olycka, men att ingen farit illa och att de klarat sig bra. Men han lät lite chockad, berättar han.

Per berättade för sin pappa att det hade gått höga vågor och att båten kört väldigt fort. Vågorna hade slagit mot skrovet och helt plötsligt hade båten stannat.

De hade sett hur vatten kommit in och märkt hur det lutade åt ena sidan.

De fick på sig flytvästar och kunde ta sig upp på färjans tak tillsammans med andra passagerare på båten.

Sedan gick det hela mycket fort. I sin resedagbok på nätet skrivet paret att båten sjönk en halvtimme efter att de fått på sig flytvästarna.

De klamrade sig fast vid en boj när de hamnade i vattnet. All packning försvann i djupet men de höll fast vid en liten väska där de hade det viktigaste. Karin har arbetat på Fjärran Höjder och hon är en van simmare och har dykcertifikat.

– Vi ville inte lämna väska med bilder och tillhörigheter, så vi stannade kvar, säger hon i Expressens artikel.

På båten fanns även tre killar från Skövde. Till Expressen berättar de hur de simmade i land trots att vågorna var höga och att det var strömt.

– Man var nog jävligt chockad. Jag tror inte vi fattade att vi var trötta, jag fattar fortfarande inte vad som har hänt, säger en av dem.

I en och en halv timme fick Gävleparet kämpa mot vågorna. De drev längre och längre ut.

– Men vi kom ingenstans. Det var så mycket folk. Vi drev hjälplöst. Jag var nästan på väg att ge upp och börja simma, säger Karin i artikeln.

Till sist kom några fiskebåtar och plockade upp dem. Kaptenen hade lyckats kalla på hjälp innan förlisningen var ett faktum.

Alla passagerare räddades. Nu har Gävleparet sökt upp polisen på Bali och fått hjälp av svenska myndigheter, berättar Jan Magnusson. De har fått bo på ett fint hotell och ordnat med nya kläder. På fredag kommer de hem till Gävle igen.

– Skönt att de kommer hem igen och att de klarade sig, det kan inte ha varit så roligt att ligga där och guppa, säger Jan Magnusson lättat.

Annons