Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolitiker kan granska polischefsfallet

/
  • Elin Lundgren (S) riksdagsledamot från Gävle kan granska fallet med den utredde polischefen som misstänktes för barnporrbrott.

Det är redan klart att fallet med den utredde polischefen i Gävle ska granskas av JO, men det ska även granskas av polismyndighetens insynsråd. I rådet sitter Elin Lundgren som kommer att få tillgång till materialet från den interna utredningen.

Annons

Alla regioner inom polismyndigheten har ett insynsråd och det finns även ett stort centralt insynsråd. Där sitter 15 politiker och av dem finns ett litet utskott på tre personer som granskar och får insyn i interna utredningar inom polisen. Bland de tre är Elin Lundgren (S) invald.

Hon vill nu få svar på vad som egentligen hände gällande den interna utredningen gentemot en chef inom polisen från Gävle som utreddes för barnpornografibrott.

– Jag vill veta vad det är som har hänt, varför det har hänt och hur man ska kunna jobba framöver för att hindra det från att hända igen, säger Elin Lundgren.

Utskottet som hon sitter i får möjligheten att ställa frågor som allmänheten kan ha gällande vissa utredningar. Det är viktigt att förtroendet för polisen består, menar hon.

LÄS OCKSÅ: Nu är fallet med polischefen JO-anmäld

– Vi har ingen påverkan på huruvida något ska vara eller ska bli inom polisen. Det vi kan göra i utskottet är att tycka till om saker och sedan är det upp till polisen om de kommer att ta hänsyn till det.

Det är många som inte har vetskapen om polismyndighetens insynsråd och det är synd, tycker Elin Lundgren. Allmänheten bör veta om att polisen granskas och ifrågasätts gällande interna utredningar. Hittills tycker hon inte att polischefsfallet har tagits omhand väl från polisens sida.

LÄS OCKSÅ: Intervju som kunde avslöja polischefen gjordes aldrig

– Jag kan enbart gå efter de uppgifter som florerat i media, men det verkar ju som att personen i fråga har blivit specialbehandlad för att komma lindrigare undan. Det ska självklart inte få förekomma.

Samtidigt tror hon att polisen har mycket att stå i gällande fallet och att det kan bli svårt att komma fram till något.

– De är själva i en process nu och jag kommer förhoppningsvis få veta hur långt de har kommit i den under mötet. Det viktigaste syftet är dock att det aldrig ska kunna uppstå en liknande situation, som det gjorts här, när det gäller poliser som misstänks för brott.

Mer läsning

Annons