Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolitker inte förvånad över kritik mot gruppboende – "Överallt där Frösunda går in gör de på det här sättet"

Både föräldrar och personal har besktivit läget på gruppboenden i Gävle som rörigt och kaotiskt. "Det stämmer med den oro vi haft", säger Tord Fredriksen (V), talesperson för de rödgröna partierna i Omvårdnadsnämnden.

Annons

Flera i personalen har slutat. De runt 30 anställda har fått upp till 45 procent mindre arbetstid och schemat ändrades till mer nattjour och mer ensamarbete dagtid när Frösunda omsorg tog över driften av Gävle kommuns gruppboenden i början av året.

Läs mer: Vårdare om lägre bemanning i gruppbostäder: "De som bor här får inget bra liv"

– Det är hemska arbetsvillkor med motiveringen att de har brukaren i centrum. Personal kan ha fått gå ner från 80 procents arbetstid till 20, och sen ska de jaga timmar för att få ihop det. Flexibiliteten har ett pris och god omsorg är beroende av personalens villkor, säger Tord Fredriksen.

Nu har föräldrar med barn på boenden fått nog och kritiserar boendet i en artikel i Arbetarbladet. Christina Gagnefur och Anita Säll berättar att det är mer förvaring än aktivitet på boendet och att deras söner gått upp i vikt. Flera incidenter har skett, bland annat blev Christina Gagnefurs son Sebastian kvar på bussen när vårdaren klivit av.

Läs mer: Så blev det när Frösunda tog över gruppboenden i Gävle – "Det är mer eller mindre kaos"

– Det verkar som att Frösunda inte lever upp till avtalet, säger Tord Fredriksen, och tillägger att han inte säger det som talesperson för de rödgröna utan att det är Vänsterpartiets uppfattning.

Anders Jansson (M) är ordförande i omvårdnadsnämnden. Han förstår föräldrarnas kritik, men vill inte kommentera hur företagets personalpolitik ser ut. Det är en fråga mellan företaget, personalen och facket menar han.

– Vi är inte inblandade i det. Det är upp till företaget att se till att det är bra och stabilt för kunden. Vad vi följer upp är att våra kunder har det bra, säger han.

Läs mer: Frösundas chef skyller på personalen – "Olyckligt när de låter sin oro gå ut över kunderna"

Oppositionens talesperson Tord Fredriksen (V) är inte nöjd med företagets agerande.

– Överallt där Frösunda går in gör de på det här sättet. Att inte se att det hör ihop är svagt. De gör neddragningar och har inte visat hur brukarnas behov är i centrum, säger han.

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android

Mer läsning

Annons