Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles bästa äldreboenden

Fleminggatans äldreboende och Hilleborg är bästa äldreboendena i Gävle, medan Stigslunds äldreboende och Bergmästargården får bottenbetyg.

Det tycker närstående till de äldre, enligt en enkätundersökning som kommunen utfört tillsammans med SCB.

Annons

De anhöriga har svarat på frågor som rör exempelvis utförande, trygghet, bemötande och aktiviteter. Av svaren har man fått fram ett så kallat "Nöjd-Kund-Index".

Alla äldreboenden, utom Stigslunds äldreboende och Bergmästargården, får godkända betyg eller bättre. Allra bäst betyg får Fleminggatan, som är specialiserad på demensvård.

– Här kan man se att specialisering, framförallt när det gäller demens, ger kvalitet, men det kostar också mer, säger Börje Snygg Granström, kvalitetskontroller.

På alla boenden, utom de två i topp, tycker de närstående att det är alldeles för lite aktiviteter.

Vivi-Anne Sundqvist (S), omvårdnadsnämndens ordförande är ändå nöjd med resultaten i stort.

– Jag tycker att det är positivt, men några är inte godkända och det måste vi jobba med, säger hon.

Man har också undersökt hemtjänsten. Där har de äldre själva svarat på enkäten och särskilt Andersberg får kritik, men även Stigslund och västra centrum underkänns.

– Brukarna tycker att det är för lite aktiviteter, säger Börje Snygg Granström.

Något som inte mäts i enkäten är personalkontinuiteten hos hemtjänsten, något som kommunen vill följa upp bättre eftersom många äldre klagar på att det är för många olika personer som besöker dem.

Alla betyg finns på kommunens hemsida.

– Det är en slags konkurrens man skapar, och som kund eller anhörig kan man gå in på nätet och jämföra, säger Börje Snygg Granström.

Annons