Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles första skatepark har öppnat

/

Nu är den klar, den efterlängtade skateparken. I torsdags fick allmänheten börja åka och banan har varit packad med folk sedan dess.
På söndagseftermiddagen trängdes runt 60 ungdomar på betongkomplexet i Alderholmen.

Annons

Söndagen bjöd på perfekt skateväder, inte soligt och inte regn. Och det hade många tagit fasta på, Gävle Strand skatepark fullkomligt vällde över med åksugna barn, ungdomar och vuxna.

– Ja äntligen får alla åka, men banan är inte invigd än, och allt jobb är inte färdigt runt om så alla åker på egen risk, säger Ricky Morelli, parkplanerare på tekniska kontoret i Gävle.

Banan är designad av företaget New line skateparks från Kanada och de har utgått från Gävleskejtarnas egna önskemål. Den officiella invigningen blir i september.

Alla var nöjda

Även om vurporna var rätt många så fanns det inte många ledsna miner på skateplazan på söndagseftermiddagen. Alla var nöjda med att få komma igång att åka.

Kasper Karlsson, sju år från Strömsbro, var antagligen en av de yngsta åkarna på banan. Han skulle gärna bo bredvid banan i ett tält om han fick. Sedan den öppnade har han varit där varje dag med farfar Nils Karlsson.

– Det är så roligt att åka. Jag tränar för att lära mig att hoppa, säger Kasper och tittar längtande ut mot de äldre åkarna på banan som hoppar högt och obekymrat.

Farfar, som sitter på sidan med OS i hörlurarna, är inte orolig, säger han. Men han håller ett ständigt öga på Kasper när han ger sig ut i banan. Om åtta dagar börjar skolan och Kasper ska börja i ettan. Det betyder att han hinner åka 32 gånger till, för han räknar med fyra gånger per dag.

– Kasper vill inte ens gå hem och äta, säger farfar Nils.

Kasper har inte riktigt börjat hoppa än, han åker mest och vänder. Några som gett sig på det där att hoppa är Joachim Nyberg, Fabian Forsberg och Hugo Persson, alla tio år från Gävle. De hoppar och hoppar och ramlar och ramlar, men det gör inget, de är vid gott mod ändå.

Uttänkt bygge

– Det är något slags jättekonstigt material i banorna, det gör inte ont när man ramlar! säger Hugo Persson glatt.

En av de där åkarna som Kasper och de andra yngre killarna tittar längtande på är Johannes Eriksson, 20 år från Gävle. Han har åkt skateboard i tio år och är väldigt nöjd med att Gävle äntligen fått en utomhuspark. Den närmaste förut var Borlänge.

– Det känns kanon, hårt och snävt, jag är så nöjd. Det är trångt men det är skitkul ändå, säger Johannes Eriksson.

Mer läsning

Annons