Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles historia ska bli känd för alla

/
  • Johannes Kruusi från Länsmuseet Gävleborg har arbetat med att ta fram information till de nya skyltarna om gasklockorna i Gävle.
  • Under de närmaste åren ska kulturhistoriska miljöer och byggnader i Gävle förses med skyltar. Gasklockorna är först ut i projektet som sedan kan gå vidare med Högskolan i Gävle och stadsdelen Sätra.
  • SKYLTAR HISTORIA. Länsmuseet Gävleborg och Gävle kommun vill väcka intresset för kulturhistoriska byggnader och miljöer. I projektet
  • Skyltarna är försedda med bilder och ritningar ur Gävle Stadsarkivs samlingar och Länsmuseet Gävleborgs samlingar. Här syns en arbetare skjuta en skottkärra med stenkol till retortugnarna, det nya sorteringsverket för koks som byggdes 1949 och en hemmafru från 50-talet med ny gasspis.
  • Mats Simpson.
  • HÄR ARBETADE SLÄKTINGARNA. Gävlebon Mats Simpsons morfars farfar kom till Gävle från England och var expert när det nya gasverket byggdes på Atlasområdet på Brynäs i Gävle.

Mer av Gävles kulturhistoria ska bli känd för allmänheten. Först ut är gasklockorna i Gävle som har försetts med skyltar om gasverkets historia.
– Vi ska bli något av ett föredöme i Gävle att visa kulturhistoriska värden, säger Mats Öström, kultur- och fritidschef.

Annons

Från traditionell industri till upplevelseindustri är den korta beskrivningen av utvecklingen för gasklockorna i Gävle.

Den lite längre är att Gävles gasverk uppfördes 1893 och under drygt 70 år producerade lysgas till stadens gatlyktor samt värmegas till industrier och gasspisar. Till en början sköttes det tunga industriarbetet för hand, men allt eftersom efterfrågan ökade byggdes gasverket ut och moderniserades.

Lagom till gasklockornas invigning i helgen finns den här typen av information och mer detaljer därtill på skyltar vid byggnaderna i Atlasområdet på Brynäs i Gävle. Texten finns än så länge på svenska och engelska men ska kompletteras med blindskrift.

Arbetet med att förse Gävle med skyltar vid kulturhistoriska miljöer och byggnader ska bli ett flerårigt projekt. Här samarbetar fler kommunala förvaltningar med Länsmuseet, Konstcentrum, Stadsarkivet, Gävlefastigheter och Gavlegårdarna.

– Först tar vi stan och sen hela kommunen. Det ska vara lätt att få information om Gävle oavsett om man bor här eller är turist, säger Mats Öström.

Efter gasklockorna kan det, enligt Mats Öström, bli aktuellt att ta sig an Högskolan och stadsdelen Sätra. Både enstaka byggnader och hela områden ska förses med informationsskyltar.

– Det känns särskilt viktigt att skylta upp byggnader som har bytt verksamhet. Det känns viktigt att visa att äldre byggnader inte behöver rivas, utan kan hitta nya användningsområden, säger Lena Boox, från bygg- och miljökontoret.

Tanken är att texterna ska lagras i en databas och så småningom även bli en bok. Vad arbetet med skyltningen kostar har ingen räknat på, men uppskattas till ett antal tusenlappar per organisation och år.

Mer läsning

Annons