Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles nyaste gymnasium satsar på hälsosam lunch

/
  • Solljuset flödar in i danssalen, förlåt klassrummet. När Jennie Waldenby har stängt av musiken på stereon börjar uppropet. Rektor Tobias Tengelin presenterar sig själv och berättar vad som väntar eleverna under veckan.
  • På måndagen var det skolstart för Gävles nyaste gymnasieskola, MoveIT.
  • Efter uppropet var det dags att välja skåp. Tobias Tengelin, rektor på MoveITgymnasiet, antecknar vilka skåp eleverna har valt.
  • Simon Skjefstad från Bollnäs är en av de 25 eleverna som på måndagen började på Gävles nyaste gymnasieskola, MoveIT.
  • Sandor Bresovski från Söderhamn är snabb att testa dansgolvet på Uddans, som också är friskolan MoveITgymnasiets lokaler. Han dansar breakdance och hip hop.
  • 16-åriga Caroline Kronqvist Från Kiruna och Frida Krantz från Ockelbo är två av den nystartade gymnasieskolan MoveITs elever.
  • 16-åriga Caroline Kronqvist Från Kiruna och Frida Krantz från Ockelbo är två av den nystartade gymnasieskolan MoveITs elever.
  • Tobias Tengelin är rektor för den nystartade MoveITgymnasiet i Gävle.

Klassrummet är en danssal och eleverna får äta skolunchen på restaurang.

På måndagen drog Gävles nyaste gymnasieskola igång.

– Det känns bra, säger pendlaren Simon Skefstad, en av 25 elever på friskolan MoveIT.

Annons

MoveITgymnasiet startade för fyra år sedan i Långedrag i Västsverige och har nu åtta skolor runt om i Sverige med totalt cirka 430 elever.

I Gävle har skolan tre program. Det estetiska programmet har flest elever. Nio har valt musik, sex valde dans, åtta turisminriktningen på handelprogrammet och två samhällsvetenskapliga programmet.

Det här är första skoldagen. Högst upp i dansskolan Uddans lokaler på Nygatan i centrala Gävle står rektor Tobias Tengelin och läraren Jennie Waldenby, de tar emot eleverna i receptionen och visar in dem i salen bredvid.

Solljuset flödar in i den stora spegelförsedda danssalen.

– Det här är vårt klassrum, men det kommer kanske inte alltid se ut så här, säger Tobias Tengelin, innan han kör igång uppropet och berättar vad som väntar eleverna de närmaste dagarna.

Eleverna får till exempel vet att de ska äta skollunchen på närbelägna Sahfflors bistro.

– Det kostar mer än 20 kronor men det är en del av satsningen, mat är viktigt, säger Tobias Tengelin.

Rätt atmosfär

MoveITgymnasiets grundare Leif Sundqvist förklarar att samarbetet med dansskolor gynnar båda parter och ger en fördelaktigt låg hyreskostnad.

– Det är ett bra sätt att få atmosfär, för det är rätt dyrt att skapa atmosfär, säger han.

Det märks att skolan är nystartad i Gävle. Allt är inte riktigt på plats ännu. Den minimala musiksalen är helt tom och minst en lärare saknas. Kontraktet är inte påskrivet än, förklarar rektor Tobias Tengelin.

För 16-åriga Caroline Kronqvist, som är nyinflyttad från Kiruna, spelar det ingen roll.

– Jag känner mig väldigt lugn. Allt känns perfekt, säger hon.

Sandor Bresovski från Söderhamn är snabb att testa dansgolvet, men han är inte lika övertygad om att skolan är rätt för honom.

– Jag vet inte om jag ska fortsätta, vi får se hur det blir, säger han.

Mer läsning

Annons