Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles nye skräddare syr med över 50 års erfarenhet

/
  • Mångsidig. Skräddaren Yakob Kouz både syr, har kemtvätt och säljer kläder av märken som Calvin Klein, Pierre Cardin och Vila.
  • Kändis. I över 50 år har Yakob Kouz arbetat som skräddare. ”Jag hade skrädderi på Södermalm i Stockholm och är känd där”, berättar han.
  • Hoppfull. ”Jag är professionell skräddare och har lätt för att lära känna folk. Så jag är säker på att kunderna som kommer hit, kommer att komma tillbaka”, säger Yakob Kouz glatt.

I över 50 år har han arbetat som skräddare. Redan som 11-åring kunde han sy ett par byxor på 40 minuter.
Nu har Yakob Kouz kommit till Gävle och öppnat skrädderi och kemtvätt i Andersberg Centrum.

Annons

– Jag har sysslat med skräddaryrket sedan jag var fyra år och hjälpte min far som var skräddare, berättar Yakob Kouz när Arbetarbladet kommer på besök.

För tre veckor sedan öppnade han Yakob Skrädderi och Kemtvätt i Andersberg centrum. Här gör han ändringar i kunders kläder så som avkortning av ärmar, syr in och ut byxor, syr in kavajer i midjan och mycket mer.

– Dessutom har jag kemtvätt, och säljer en massa saker som fina märkeskläder till bra priser, väskor, smycken, sjalar och sandaler.

Sydde snabbast

Yakob har en intressant och ovanlig historia i bagaget. Han föddes och växte upp i Syrien, där han redan som barn började assistera pappan som var skräddare.

– När jag var 11 år hade vi en liten tävling hemma om vem som kunde sy ett par byxor snabbast. Jag sydde dem på 40 minuter och vann, berättar han och skrattar.

Vid 15 års ålder fick Yakob ensam börja försörja familjen, eftersom pappan blev sjuk. Senare flyttade familjen till Libanon där Yakob fortsatte med skräddaryrket, och 1976 kom han till Sverige. Föräldrarna och syskonen flyttade snart efter.

Fick inte flytta

Första tiden i Sverige var kämpig.

– Jag arbetade med att pressa kläder på förmiddagarna, var i mitt nyöppnade skrädderi på eftermiddagarna och jobbade som diskare på helgerna.

Sedan rullade allt på. I 20 år hade han skrädderi på Södermalm i Stockholm, och senare i Luleå.

– När jag flyttade från Luleå för att öppna skrädderi här i Gävle, kom en äldre dam som var kund gråtandes och sa att jag inte fick flytta.

Nu ser han fram emot att lära känna nya människor i Gävle.

– Det finns inte många skräddare här i Gävle, och jag är säker på att de kunder som kommer hit också kommer att komma tillbaka, säger han och ler.

Mer läsning

Annons