Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles pizzabagare kommer från kurdistan

/
  • ÄLSKAR SITT JOBB. Aslan Leon arbetar långa dagar, ungefär elva timmar per dag, i sin pizzeria. Men han trivs, trots att det ibland är hektiskt.

Aslan Leon, 30 år, har arbetat som pizzabagare sedan första dagen han kom till Sverige för 13 år sedan.

– Det var enda möjligheten att komma ut i arbetslivet. Jag vägrar gå arbetslös.

Annons

Aslan Leon tog över Pizzeria Torino i mars förra året. Pizzerian ligger intill OKQ8- macken på Brynäs, nära Gasklockorna i Gävle.

– När jag kom till Sverige fick jag veta att till och med svenskar var arbetslösa. Jag förstod att jag var tvungen att göra något som urbefolkningen inte gör, som pizzabagare behöver jag inte konkurrera med svenskarna om jobben.

Han växte upp i den norra, turkiska delen av Kurdistan.

– Jag hade den bästa uppväxten, en pappa som tog hand om mig och en mamma som älskade mig.

Det kurdiska språket får inte användas i Turkiet och var Aslan analfabet, trots att han gick i skola.

– All undervisning var på turkiska, vi kurdiska barn förstod inte vad lärarna sa. Jag slutade att gå dit. Men i dag kan jag både läsa och skriva och tala flera språk.

Familjen försörjde sig som bönder fram till 1996.

– Militären brände upp vår by och sköt våra djur. Vi hann ta våra kläder och fly. Ena dagen levde vi ett gott liv, nästa dag hade vi inget. Min pappa togs av militären 1997 och är försvunnen sedan dess.

Som 17-åring flydde Aslan ensam till Sverige och fick jobb på en pizzeria i Helsingborg. Sedan flyttade han till Gävle.

– Är man duktig och jobbar mycket får man anställning. Jag trivs bra och älskar mitt jobb. Jag kan försörja mig själv och min familj. Nu har mina två bröder också flyttat hit, min ena bror kom i förra veckan. Vi jobbar tillsammans, säger Aslan och ler.

Han berättar stolt att han har byggt om lokalen, målat och satt in fönster.

Enligt Aslan finns det en förklaring till varför så många pizzabagare är kurder.

– Kurderna är organiserade i hela Europa. När vi behöver anställa personal går vi inte till arbetsförmedlingen utan vi ringer till en annan pizzeriaägare och frågar om de känner någon som arbetar bra. Jag behöver någon som kan jobba alla tider, sju dagar i veckan och som ställer upp i alla lägen. Vi litar på varandra och är lojala. Vi är som en stor kurdisk familj som alla letar efter bröd.

Under Getaway-festivalen i somras var Aslan överhopad av trevliga men hungriga hårdrockare.

– Jag hann inte baka till alla, då ringde jag till andra pizzabagare i Gävle och de kom för att hjälpa mig. Många tror att vi är konkurrenter, men vi hjälper faktiskt varandra om det fattas folk eller inträffar något akut.

Mer läsning

Annons