Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles råttor är under kontroll

/
  • under kontroll. Rolf Wickenberg berättar att ett industriområde i Gävle nyligen drabbades av råttinvasion. Men överlag anser han att stadens råttläge är under kontroll.  Foto: Britt Mattsson

Flera svenska städer får allt större problem med råttor.
Men i Gävle är stammen under kontroll, enligt Anticimex.

Annons

Anticimex arbetar under devisen "Vi är aldrig långt borta". Det är en sanning som även gäller en av tidernas mest ökända gnagare. Råttorna är närmare människorna än du kanske tror, men eftersom de är intelligenta och diskreta är det mycket möjligt att du aldrig upptäcker dem.

– Det finns tusentals råttor i en stad. Men de är väldigt skygga. Man kan möjligen se spillning och skador de orsakat, säger Rolf Wickenberg, chef för Anticimex i Gästrikland och Norduppland.

För några månader sedan drabbades ett industriområde centralt i Gävle av råttinvasion.

– Där var det riktigt mycket råttor. Du hade baxnat om du sett det. Men nu har vi åtgärdat problemet, säger Rolf Wickenberg.

Överlag anser han att råttsituationen i Gävle är fullt hanterbar. Sedan ett år tillbaka har Anticimex ett avtal med kommunen om att hålla koll på läget.

Råttorna finns framförallt i avloppsnäten, där det finns mat, värme och vatten.

– Vi gör stickprov för att se om vi hittar några. Vi har järnkontroll på det här nu vill jag påstå, säger Rolf Wickenberg.

Ett bete firas ner i avloppsbrunnarna. Om det visar sig att en råtta gnagt på detta vidtas bekämpningsåtgärder. I det här fallet en form av råttgift.

Om någon får in råttor i bostaden kan däremot slagfällor användas.

Enligt Rolf Wickenberg är bristfällig sophantering en vanlig orsak till att råttorna dyker upp.

– Det gäller till exempel kompostering som inte har fungerat som den ska, säger han.

 

 

 

Mer läsning

Annons