Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles tomträttsspriser chockhöjs

Kommunens priser för försäljning av tomträtter ska öka med närmare 50 procent.

– De har stått still ett antal år och det är dags att göra en uppräkning, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Fram till 28 februari 2011 kan alla friköpa sina tomträtter till nuvarande priser.

Annons

Anledningen till att kommunen ska göra uppräkningen är att värdena på mark och boende har ökat kraftigt de senaste åren. Den genomsnittliga prisökningen blir 46 procent fram till 2012, men i vissa områden, exempelvis Strömsbro, ökar priserna mer än i andra.

– Det beror på att prisnivån utvecklar sig mer i vissa områden än i andra, säger kommunens planeringschef Göran Berfenstam.

Försäljningspriserna på hus har alltså ökat. Det avspeglar sig också på taxeringsvärdena som enligt kommunen i vissa fall är dubbelt så höga som friköpspriserna för tomträtter. I Gävle har ingen höjning av tomträttspriserna skett de senaste tre åren men nu vill kommunen anpassa sig efter marknaden och som fastighetsägare kunna tillgodogöra sig värdeökningen.

Sker i två steg

För att prishöjningarna inte ska bli en så stor chock för tomträttshavarna föreslår man en höjning i två steg, där hälften sker första mars 2011 och den slutliga, en snitthöjning på 46 procent jämfört med nuläget, första januari 2012.

Tror ni att tomträttshavarna klarar de här prisökningarna?

– Vi konstaterar att man har råd att betala de här priserna på andra ställen och det innebär både en höjning och en sänkning eftersom räntan justeras nedåt. Men det är bäst att sätta sig ned och räkna och sedan själv bedöma om man väljer att friköpa, säger kommunalråd Per Johansson (S).

De höjda tomträttspriserna är hittills bara ett förslag som blir verklighet först efter att de har godkänts av kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons