Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles vardagsrum har blivit ljusare

/

(Uppdaterad 24 aug) Under måndagen beskars ungefär en tredjedel av grenarna från lindarna vid Stortorget. Arbetet utfördes av tillresta arborister.

– Mycket av lindarnas kladd, som kommer från bladlöss, försvinner. Och torget blir ljusare, säger Marie Edling, landskapsarkitekt vid Gävle kommun.

Annons

Lindarna står orörliga runt Stortorget. Men plötsligt ruskar det till i en av trädkronorna. En handsåg börjar arbeta och tunna grenar faller till marken. Arborister från olika delar av världen har kommit till Gävle för att beskära Stortorgets lindar.
– Bra trädvård innebär att man knappt ser att det beskurits. Om ett år kommer det inte synas alls, säger Thilo Beeker, chef på Nordic Tree Care, företaget som utför arbetet.
De två arborister som under måndagen arbetade på Stortorget tog bort omkring 30 procent av trädens grenar och såg till att stammarna var grenfria tre meter upp. Lindarna är mellan 25 och 50 år gamla och det var minst tio år sedan de beskars sist.
– Torget är färdigt, då är det passande att göra något åt lindarna. Dessutom påverkades deras rötter under byggnationen. Vi vill ha balans mellan rotsystemet och bladverket, säger Marie Edling.
När arboristen Jérémie Thomas står på en av de nedersta grenarna böjer den sig ordentligt. Han sågar av några mindre grenar och svingar sig vant ned på marken. Många förbipasserande stannar upp för att titta.
– Det svåraste här är att det är så mycket folk, vi måste vara försiktiga. Det är inte så stora träd, jag är van vid betydligt större, säger Jérémie Thomas.
Då syftar han på 90 meter höga eukalyptusträd i Australien, ett land Jérémie Thomas återvänder till i vinter.
– Det blir för kallt i Sverige. Men jag kommer tillbaka nästa sommar.
I Sverige finns det nämligen mycket arbete för arboristerna, eftersom de är så fåtaliga.

Mer läsning

Annons