Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles yngsta har ingen mötesplats i centrum

Gävles nya mötesplats i Musikhuset vänder sig till unga mellan 16 och 25 år.
Men vart ska de yngre ta vägen? Sedan Block 17 försvann finns inget för de yngre tonåringarna i centrum.

Annons

Att den nya mötesplatsen ska rikta sig till lite äldre ungdomar är ett politiskt beslut.

– 12–15-åringar ska inte vara nere på stan, de ska vara i sina bostadsområden. För de ungdomar som bor centralt har vi fritidsgårdarna i bostadsområdena runt omkring, säger Lars-Göran Ståhl (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Närmast centrum ligger Brynjan, fritidsgården på Brynäs. Där heter föreståndaren Ulrika Jidåker. Hon välkomnar fler ungdomar till Brynäs och säger att några av dem som gick på Block 17 redan hittat till Brynjan.

– Det finns alltså nio fullt fungerande fritidsgårdar, och jag har varit på läger i helgen och haft flera barn och ungdomar från Nordost. Barn är väldigt bra på att ta sig runt med buss, säger hon.

För unga för stan

Ulrika Jidåker försvarar beslutet att mötesplatsen i Sjömanskyrkan är till för gymnasieungdomarna.

– Jag personligen som mamma till en 13-åring och en 15-åring anser att jag inte vill ha mina barn på stan. Jag tycker att det är jättebra att vi från vuxenvärlden har satt ned foten där, säger hon.

Riktigt hur de ska nå ut till ungdomarna med informationen är inte klart. Mötesplatsen i Musikhuset ska marknadsföras i gymnasieskolorna fram- över. Under sommarhalvåret finns gruppen Polarna, som består av personal från fritidsgårdar som vandrar på stan under riskhelger, fredags- och lördagskvällar.

– Sedan är det viktigt att alla som jobbar i Gävle kommun talar om vad som finns. Om jag ser ungdomar som hänger i Bomhus centrum frågar jag varför de sitter där, varför de inte är på Legenden; säger Ulrika Jidåker.

Mer behövs

Lars Hall, föreståndare för fritidsgården Helges i Anderberg, var emot Block 17 just för att det lockade unga till stan. Däremot tycker han att det behövs något mer för de yngre som bor på Öster och Nordost.

– Nu fick de ju en fotbollsplan, men det behövs något mer i deras bostadsområde. Men sedan får man väl coacha dem, säger han, och berättar att det i fredags kom två killar till Musikhuset och sa att de ville spela fotboll.

– Ja, men åk till Helges då. Där kan man spela fotboll på fredagskvällar, säger Lars Hall.

Annons