Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleseglare förlorade tvist i norsk domstol

Seglaren Kjell Olsson i Gävle förlorade tvisten i norska domstolen och tvingas betala närmare 300 000 kronor i avgifter och moms.

– Det känns groteskt och fel, säger Kjell Olsson som nu funderar på om han ska gå vidare till högre instans.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om Gävleparet Kjell och Cecilia Olsson som seglade runt Skandinavien och efter tre månaders segling lade upp båten över vintern i Mo i Rana i norra Norge.

I mars 2009 kontaktades Kjell Olsson av norska myndigheterna. Den norska tullen menade att han hade överträtt reglerna för tillfällig införsel eftersom han lämnat landet.

Olsson svarade att båten låg tillfälligt på land och att de skulle fortsätta seglatsen vilket de gjorde sommaren 2009.

När de kom hem till Gävle väntade brevet från norska tullen med en räkning på cirka 250 000 kronor.

Medan båten låg på land hade lagen ändrats.

Även de nya reglerna tillåter att båten utan avgifter får läggas upp på land under tolv månader om man vistas tillfälligt i Norge. Men om man lämnar landet får båten ligga på land i högst sex veckor.

Domen i Oslo tingsrätt klarlägger att de nya lagreglerna inte kan tillämpas retroaktivt. De gamla reglerna gäller i det här fallet.

Men Kjell Olsson fälls ändå eftersom båten låg på land för länge – i tolv månader och fem dagar.

– I slutändan är det ynka fem dagar som kostar oss 300 000 kronor, säger Kjell Olsson.

Han tycker att lagreglerna är otydliga och inte anpassade för lekmän eller turister. Enligt Olssons uppfattning var båten på norsk mark i tolv och inte 13 månader.

– Jag hade inte läst lagtexterna när jag lade upp båten men försökte på olika sätt ta reda på vilka restriktioner som fanns, säger han.

Han konstaterar att domen kommer att fresta på familjens privatekonomi. Det blir till att låna eller att försöka få avbetalning.

– I värsta fall får vi sälja båten, säger Kjell Olsson som ännu inte kontaktat sin advokat för att diskutera möjligheterna att överklaga.

Mer läsning

Annons