Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleskolor tvingas spara

/
 • GÖR OM. För att klara det minskade elevantalet måste rektor Kerstin Norlin spara i verksamheten. Från 1 januari blir det helklass med 25–30 elever i matematik och svenska. Tidigare har Stigslund skola haft halvklass i dessa ämnen.
 • BESVIKNA NIOR. Niorna Emma Lindman, Sofia Persson och Evelina Ekdahl                  gillar inte det nya förslaget. Det blir stökigare i klassrummen och mindre hjälp av läraren menar de.Foto: Annakarin Björnström

Hösten 2010 är det ungefär 230 färre elever på Gävles kommunala högstadieskolor.

Stigslunds skola drabbas hårt och minskar med 45 elever. Då sparar man in på vikarier och stöd till eleverna i matematik och svenska.

– Jag är jätteorolig för vad det här innebär. I våras fick jag IG i matte, säger eleven Emma Lindman.

Annons

Det blir färre elever i årskurs 7–9 nästa höst. Detta beror på att de som är födda 1997 och ska börja sjuan är en liten årskull.

Stigslunds skola tappar 45 elever vid terminsstarten nästa höst. Elevminskningen och det allmänna sparkravet på 3 procent gör att skolan måste göra en rad åtgärder redan i januari. Bland annat ska de lärare som är föräldralediga inte ersättas med vikarier.

”Eleverna blir inte lidande”

– Vi har 2,5 miljoner kronor mindre att röra oss med. Vi måste redan nu börja titta över vad vi kan göra. Men jag vill inte tro att eleverna blir lidande, säger rektor Kerstin Norlin.

Under förra veckan informerade hon elever och föräldrar om hur besparingen ser ut efter nyår.

Eleverna i årskurs nio är oroliga över att de inte ska klara målen i matematik eftersom grupperna blir större och möjligheten att få hjälp minskar.

Elever håller inte med

– Vi måste stuva om helt enkelt. Men vi har bra och kompetenta mattelärare som är beredda på detta. Sedan kommer vi använda oss mycket av kommunens två matematikutvecklare för konkreta råd, säger Kerstin Norlin.

Men eleverna håller inte helt med rektorn.

– Det känns jobbigt och dåligt. Lärarna har redan svårt att hinna med alla eleverna när vi är halvklass i dag, säger Sofia Persson, 16 år.

För varje högstadieelev får Gävle skolor cirka 45 000 kronor.

Valbo minskar med en klass

Sofiedalsskolan i Valbo beräknar minska med en klass, 25 elever, nästa höst. Enligt rektor Camilla Frykman är det ingen överraskning.

– Det blir inte några drastiska förändringar och ska inte bli sämre för någon. Vi har redan ett sjunkande elevantal och gjort en del besparingar.

Hon tror att elevunderlaget fortsätter minska år 2011 och vänder uppåt år 2012.

För stora klasser

Men alla skolor väntar inte en kommande minskning.

På Stenebergsskolan och Sörbyskolan ser man snarare en liten ökning och de räknar med att behålla den nuvarande organisationen.

– Vi får många elever från Andersberg och Söder. Problemet är att vi har för stora klasser, säger Pontus Andersson, rektor vid Sörbyskolan.

Friskolorna beräknar ligga kvar vid samma antal elever eller öka i antal.

Mer läsning

Annons