Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlevåldtäkt tas upp i tv

/
  • Brottsplatsen. Här ska den misstänkta överfallsvåldtäkten ha skett, på Länsmuseets västra sida. Vid tidpunkten för brottet uppmärksammar ett medelålders par en man som till synes följer efter en kvinna. ”Vi vill vädja till allmänheten att höra av sig om de har hört eller sett någonting i området”, säger Jan Dandanelle, kriminalvårdsinspektör på familjevåldsroteln.
  • Jan Dandanelle, kriminalinspektör vid familjevåldsroteln.

Nästan tre månader har gått sedan den misstänkta överfallsvåldtäkten vid Länsmuseet.

Nu tar polisen hjälp av programmet Efterlyst på Tv3 för att komma vidare i utredningen.

Även kvinnan som blev utsatt ställer upp för att polisen ska få in tips.

Annons

Efterlyst befann sig i går i Gävle för att spela in programmet som troligen kommer att sändas nästa onsdag. Det var tidigt på lördagsmorgonen 11 juni som den då 23-åriga kvinnan var på väg hem från en väninna. Någonstans i närheten av Länsmuseet överfölls hon och våldtogs sedan på gräsmattan invid byggnadens västra sida. Brottstiden är satt till mellan 02 till 05.

Tog sig hem själv

Hon lyckades ta sig hem själv och ringde sin mamma som senare under morgonen polisanmälde händelsen. Kvinnan chockades svårt och minns inte var överfallet skedde och vad som sedan hände.

– Att det har hänt något i parken är vi ganska övertygade om, men hur hon hamnat där vet vi inte, säger Jan Dandanelle, kriminalinspektör på familjevåldsroteln.

Om våldtäkten fullbordades eller om det handlar om ett våldtäktsförsök är alltså inte fastslaget. Ett rapekit, med prover från kvinnan, har skickats till SKL på analys. Provsvaren har dock ännu inte kommit.

En person som bor på andra sidan ån och sov med sovrumsfönstret öppet den aktuella natten hörde hur en kvinna skrek på hjälp flera gånger från området vid Länsmuseet. Först för en dryg vecka sedan kopplade personen ihop händelserna och kontaktade polisen.

Mötte en man

Vid tidpunkten för brottet gick ett medelålders par på Södra Centralgatan i riktning mot Folkets Hus. I samma riktning går en kvinna och sms:ar, helt inne i sin egen värld. Paret möter en man och reagerar på att han har en konstig blick. Han går i motsatt riktning, men vänder om och börjar gå efter kvinnan.

– Han kan ju ha vänt av en annan anledning, men betraktarna fick för sig att han vände efter henne, säger Jan Dandanelle.

Han betonar dock att det inte alls är säkert att mannen har med överfallet att göra, eller ens om kvinnan ifråga är målsägande. Mannen kan dock ha intressanta uppgifter att komma med.

Förhoppningen är att nya tips kommer in efter att inslaget sänts i Efterlyst.

Mer läsning

Annons