Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleveterinär prickad

Gävleveterinären borde ha säkerställt att katten han behandlat återhämtat sig ordentligt. Det är ett av skälen att veterinären nu får en erinran av ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Katten dog kort efter behandlingen hos veterinären och det är ägaren som gjort anmälan.

Annons

Katten började kissa inomhus en dag i januari i fjol och var allmänt hängig. Mot kvällen fick den kvinnliga ägaren tid hos veterinären. Denne kände på kattens öron och bedömde utan att ha använt termometer att djuret hade feber.

Veterinären tyckte att katten var pigg och uppger att blåsan inte var fylld. Djuret fick spruta och tabletter och ägaren uppmanades att ge katten specialfoder.

Enligt anmälan mådde katten ännu sämre dagen därpå och ägaren besökte åter veterinären. Enligt anmälaren hade veterinären efter behandling inga handskar på sig och hade med sig en kaffeburk med blodblandad urin. Ägaren fick veta att katten måste sövas djupare för att kunna tömmas ordentligt på urin.

Ägaren fick sedan med sig katten hem med beskedet att det kunde ta upp till två dagar innan djuret vaknade till ordentligt. Katten blev dock inte särskilt mycket piggare, men ägaren fick lugnande besked vid telefonkontakt med veterinären.

Under helgen vände sig ägaren till dursjukhuset i Uppsala. Katten klarade sig inte.

Veterinären nekar till att ha sagt att det kunde dröja två dygn innan katten vaknade till. Både Statens jordbruksverk och ansvarsnämnden anser dock att veterinären har agerat försumligt.

Mer läsning

Annons