Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefleortens anmäler Arla

Gefleortens mejeri tycker att Arla fortsätter att missbruka sin dominans på marknaden, och anmäler dem ännu en gång till Konkurrensverket.

– Arlas bonusar gör det svårt för andra att konkurrera, säger Gefleortens vd Per Blomquist.

Annons

För ett par år sedan berättade Arbetarbladet i flera artiklar om Gefleortens anmälan av Arla till Konkurrensverket. Man menade att den danska mejerijätten missbrukar sin dominerande ställning på marknaden och hindrar sund konkurrens genom att ge leveransbonusar till butiker som väljer att ha Arla som sin huvudleverantör. Konkurrensverket valde då att baka in Gefleortens anmälan i en redan pågående utredning om Arlas affärsrelationer med dagligvaruhandeln.

När beslutet kom i somras fanns dock inget som rörde Gefleortens anmälan med. Vd Per Blomquist fick dock löfte om att verket skulle titta på hans ärende under hösten. Eftersom han inte har hört något mer skickar han nu in sin anmälan på nytt.
– Leveransbonusar är en kvarleva från forntiden som borde bort. De hindrar mindre mejerier från att slå sig in på marknader där Arla är dominerande, säger han.

Som exempel tar han Gefleortens försök att slå sig in på Uppsalamarknaden, genom projektet Upplandsmjölk.
– Vi har lyckats sämre än vad vi har förväntat oss, mycket på grund bonusarna. Butiker tar inte in våra produkter, för då blir Arlas dyrare för dem, säger Per Blomquist.

Mer läsning

Annons