Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefleortens: "Vi vill inte vara stödsortiment"

Om Arla blir förstahandsval för Konsum Gävleborg så vill inte Gefleortens mejeriförening vara ett komplement i mjölkdisken.
– I sådana fall har de sålt bort sig och det skadar möjliga relationer och affärer i framtiden, säger Gefleortens vd Per Blomquist.

Annons

På måndag klockan 14 möts Konsum Gävleborg och Gefleortens mejeri. Innan dess vill inte vd Per Blomquist spekulera i vilka konsekvenser det nya Coop-Arla-avtalet kan få för mejeriföretaget och mjölkbönderna. Han har under fredagen fått flera samtal från upprörda butiksägare, mjölkbönder och kunder.

– Det är skamligt hur Konsum Gävleborg agerat och inte kontaktat oss innan. Nu vill vi möta dem och få veta vad det står i avtalet.

Ungefär 20-22 procent av Gefleortens produkter går till Konsum Gävleborg.

– Jag förstår inte hur en vd har så dåliga insikter om marknaden och hur den fungerar. Speciellt inte med tanke på att deras värdegrund är att värna om det lokala, säger Per Blomquist.

Lotta Zetterlund har 60 egna mjölkkor i Storvik och är vice ordförande i styrelsen för Gefleortens mejeriförening.

– Det här slår hårt mot våra öppna landskap och mot hela sysselsättningen, säger hon.

Om det blir genomgående Arlas produkter i mjölkdisken så är det ett hårt slag mot mjölkbönderna och hela näringen i Gävleborg.

– Vi har tidigare tappat producenter i en rasande takt för att det är besvärligt med lönsamheten.

Nu hoppas hon att konsumenterna stöder det lokala och protesterar som de gjorde när Willys planerade att backa ur och inte ta in produkter från Gefleortens.

Kritiken mot Arla, som numera har stora delar av produktionen i Danmark, växer sig stark.

– Det här är ett oerhört kortsiktigt beslut. Varifrån tar de mjölk nästa gång? säger Lotta Zetterlund.

Mer läsning

Annons