Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerda på grund igen

/
  • Fast på sandbank. Besättningen på Gerda hade inte blivit informerad om att vattendjupet hade ändrats under nattens blåsväder då sand blåst in mellan pirarna i Mörbylånga hamn.

Briggen Gerda fastnade på en sandbank när hon skulle ge sig av från Mörbylånga hamn i går. Maskinerna gick för fullt och det tog bara några minuter att backa loss.

– Det blev snabbt förändringar i vattendjupet. Man kan säga att vi sögs fast, säger kapten Olle Andersson.

Somrarna 2006 och 2007 har Briggen Gerda även smakat på sjöbotten.

Annons

Sedan i lördags har Briggen Gerda med besättning legat vid östra kajen i Mörbylånga hamn, Öland. I söndags var de ut på en dagstur och i morse vid tio-tiden var det dags för avfärd mot Kalmar. Men då blev det problem.

– Det är smalt mellan pirarna. Under natten har det blåst och mer sand har kommit in så vattendjupet ändrats. Vi fastnade på sandbanken i cirka fem minuter, säger kapten Olle Andersson.

Besättningen har inte blivit informerad om att vattendjupet har ändrats och trodde att det var okej att köra. Men sanden som drivit in i hamnen ställde till problem.

Både besättningen och Briggen Gerda klarade sig oskadda och efter en snabb kontroll så backade man ut från sandbanken.

– Det var inte fel på navigeringen. Sådant här kan hända, en vanlig dag på jobbet, säger Olle Andersson.

Färden gick vidare och klockan 17.00 ankrade Briggen Gerda i Kalmar.

– Vi har haft en fin seglingsdag med bara några regnskurar, hälsar Olle Andersson.

Det är inte första gången Briggen Gerda får grundkänningar. 21 juli 2006 grundstötte Briggen Gerda vid fyren Piltholmsknall utanför Dalarö.

18 augusti 2007 grundstötte Briggen Gerda, den här gången vid en fyratimmars dagstur med passagerare som gjordes utanför Öregrund. Här grundstötte fartyget Bellonagrundet.

Mer läsning

Annons