Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geriatriken knäar på grund av influensan

/
 • Mardröm. Anita Frank och Anette Strömbom konstaterar att den efterlängtade flytten blev en mardröm. ”Man borde ha avvaktat, och låtit oss vara på gamla tills det här med influensan var överstökat”.
 • TRÖTTA, ARGA OCH BESVIKNA. Personalen på avdelning 11 tycker att de har fått ta hela smällen för att landstinget ska klara av att ta hand om patienter                 med svininfluensa. I stället för en avdelning måste de nu bemanna två. Och den utlovade hjälpen från resten av sjukhuset har de inte sett mycket av. Från vänster Lina Mattisson, Jessica Johansson, Carina Nylén, Lena Nyberg, Ingalill Persson, Anita Frank, Anette                     Strömbom och Lena Lemon.

Sjukhusets svininfluensaberedskap har slagit hårt mot geriatriken.

Avdelningen har splittrats och personalen tvingas jobba dubbelt för att klara av patienterna. Flera personer har redan blivit sjukskrivna eller sagt upp sig.

– Vi har fått ta hela smällen, säger sjuksköterskan Ingalill Persson.

Annons

I början av september skulle den geriatriska avdelningen 11, där svårt sjuka äldre vårdas, flytta till bättre och mer moderna lokaler i infektionshuset på Gävle sjukhus.

En efterlängtad flytt.

Geriatriken har nämligen i 1,5 år hållit till i utdömda och otidsenliga lokaler där 20 patienter bland annat fått dela på en dusch.

Hälften fick flytta

Men bara ett par dagar innan flytten kom beskedet: Bara halva avdelningen får flytta, den andra halvan blir kvar i de gamla lokalerna. Skälet till det är att landstinget vill reservera hälften av platserna på den nya avdelningen till eventuella svininfluensapatienter.

– Det var som ett slag i ansiktet på alla som slitit så hårt, säger sjuksköterskan Frida Sjöström.

– Det här med influensan har de ju känt till hela sommaren, kunde de inte talat om det tidigare? undrar kollegan Anita Frank.

Att sjukhuset måste ha beredskap för att ta hand om patienter med svininfluensa tycker personalen är självklart.

Att de lokaler de skulle flytta till används är också helt logiskt eftersom det är en gammal infektionsavdelning med flera enkelrum.

Men de är upprörda över den usla framförhållningen, bristen på planering och att deras lilla avdelning i praktiken fått ta ansvaret för att bemanna och sköta influensaberedskapen i länet.

Alla skulle ställa upp

– Det var sagt att hela sjukhuset skulle ställa upp med personal men det har vi inte sett något av. I stället är det vi som har fått lösa det genom att jobba övertid, säger sjuksköterskan Anette Strömbom.

När avdelningen är splittrad i två delar krävs det nästan dubbelt så stor bemanning. Nattetid räcker det exempelvis normalt med att två jobbar, en undersköterska och en sjuksköterska, men nu när avdelningen är splittrad på två krävs det fyra.

En liten del har lösts med vikarier. Men det mesta har personalen fått klara själv genom att jobba extraskift och dubbla pass.

Det finns sjuksköterskor som hittills jobbat 110 timmar övertid.

Men det tar på krafterna och personalen börjar bli slutkörd. Två har redan hunnit bli sjukskrivna på grund av stress och två andra har helt sonika sagt upp sig. En av dem är Frida Sjöström.

Har fått nog

– Jag har fått nog! Man har fattat ett urbota dumt beslut och sedan får vi försöka verkställa det. Vi sitter i skiten men ingen bryr sig. Det är verkligen usel personalpolitik.

Hon tycker att det rimliga hade varit att geriatriken hade fått vara kvar i sina gamla lokaler tills vidare så att den tidigare infektionsavdelningen kunde användas för influensapatienter. Alla avdelningar på sjukhuset kunde sedan ha hjälpts åt att bemanna den när behov finns.

En både bättre och billigare lösning, menar hon, i synnerhet som influensan hittills varit mild.

– Vi hade dubbel bemanning i över två veckor innan vi ens fick vår första influensapatient. Vi har jobbat jättemycket övertid och det är oerhört dyrt, säger Frida Sjöström som förfasas av slöseriet med skattepengar.

Sjuksköterskan Lena Lemon befarar dock att personalen får betala det högsta priset.

– Vi sätter hälsan på spel.

Mer läsning

Annons