Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftiga arseniktapeter var poppis

Världens äldsta kända papperstapet tillverkades 1509 i Cambridge, England. Sveriges första kallas Rosenvingetapeten, eftersom den hittades i det Rosenvingeska huset i Malmö, och är från 1570-talet.

Annons

Ursprungligen var tapeter en exklusiv inredningsdetalj som var förbehållen de välbärgade i samhället. De dyrbara väggbeklädnaderna kunde bestå av allt från gyllenläder till siden.

I slutet av 1700-talet hade franska tryckerier utvecklat tekniken och sidentapeterna byttes mot moderna papperstryck.

Tidigt 1800-tal uppfanns en ny lysande och vacker färg som kallades schweinfurtergrönt. Den innehöll bland annat arsenik och blev snabbt populär på allt från tapeter till bakverk. I slutet av 1830-talet kom de första hälsovarningarna och 1876 förbjöds försäljning av arsenikhaltiga varor.

Vid 1800-talets mitt hade svenska tapettryckare blivit skickligare och importen från utlandet upphörde nästan. Fortfarande var det dock enbart de välbeställda som hade råd att utsmycka sina innerväggar. Det var först på 1870-talet med den mekaniska tillverkningen som taperna blev så billiga att alla kunde köpa dem.

Kring 1950- och 60-talet var det lite av kris för den mönstrade tapeten. I stort sett i varenda lägenhet hängde det en sjögrästapet. Men den designade tapeten kom tillbaka. På 70-talet gjorde den sitt återtåg. Bland annat blev den färgglada vinyltapeten en stor succé.

Källa: Nordiska museet

Mer läsning

Annons