Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIS-projekt i Gävle siktar på 1 000 nya jobb – söker mer pengar från kommunen

/
  • Johan P Bång.

Under de senaste fyra åren har 28 nya företag startats som följd av projekten inom nätverket FPX i Gävle.
Men ledaren för Future Position X, Johan P Bång, kan inte säkert säga om jobben skapats ändå, utan projektens hjälp. "Det är en ständig fråga", säger han.

Annons

Nu söker Bång och hans kollegor mera pengar till det senaste stora projektet – Geo Life Region.

Kommunens näringslivs- och arbetsmarknadsnämnd ska ta ställning under torsdagen.

Nätverket FPX samlar företag som sysslar med geografisk informationsteknik (GIS) i Gävleregionen och har funnits i snart tio år.

Personalen på FPX – tio personer med Johan P Bång som vd – hjälper företag och organisationer att utveckla nya produkter och tjänster och växa på olika marknader.

Han är övertygad om att nätverket har betydelse och hänvisar till undersökningar som bland annat statliga Tillväxtverket har gjort.

– Företag som jobbar i den här typen av organisationer har snabbare tillväxt än andra. Man kan fråga sig om det beror på att företagen jobbar tillsammans eller på att företagen som jobbar tillsammans är bättre? Vad som kommer först är svårt att bevisa, säger han.

Det nya projektet Geo Life Region syftar till att utveckla ny teknologi som kopplar ihop hälso- och friskvård med geografisk information.

Det ska inom tio år ha medverkat till cirka 1 000 nya jobb i Gävleregionen.

Enligt föreningens ansökan om pengar har hittills nio nya företag startats inom ramen för Geo Life Region, från 2013 fram till september i år.

Projektet kostar också en del. Nästa år ligger budgeten på 16 miljoner kronor, varav det allra mesta betalas med skattepengar.

Det är samtidigt den bärande delen för FPX och finansierar medarbetarnas löner.

Statliga Vinnova står för hälften av kostnaderna. Planen är att Gävle kommun går in med 1 miljon kronor om året.

I vilken mån går privata näringslivet in med pengar?

– Det är en mindre del kontanta medel som näringslivet går in med. Men de får dessutom ta mycket kostnader själva, till exempel när de deltar i olika aktiviteter, säger Johan P Bång.

Den här veckan ska näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden ta ställning till kommunens bidrag för 2016.

På förra mötet blev det återremiss. Moderaten Morgan Darmell ville bland annat få veta hur många nya jobb som FPX medverkat till sedan 2010.

Frågan skickades över till FPX som svarade så här:

Nya företag som startats och är verksamma inom FPX har 190 anställda. Av dem finns 109 jobb i små företag. Siffrorna bygger på uppgifter från Bolagsverket.

Ett av företagen är Geomatikk som vi berättar om i artikeln intill.

Läs mer: Därför valde norska GIS-företaget att etablera sig i Gävle.

Varför kan inte FPX drivas som en kommersiell verksamhet som säljer sina tjänster till privata och andra aktörer?jer sina tjänster till privata och andra aktörer?

– En del av det vi gör skulle kunna säljas som privata konsulttjänster, annat inte – som att marknadsföra Gävle som en bra etableringsort. Vilka företag vill betala för det?

– Att arrangera möten mellan forskare och företagare för att de tillsammans ska kunna söka forskningsmedel. Vem betalar för det? De stora företagen löser det här själva. Men de små har inte kapaciteten men kanske inte heller insikten om att det finns forskare på Högskolan i Gävle som de kan ha nytta av.

Johan P Bång tillägger att FPX har slutat göra en del saker som nu utförs av nystartade teknikföretag.

– Vi har hjälpt till att skapa en marknad för nya aktörer och nya jobb. Då ska inte vi med offentliga medel störa konkurrensen eller erbjuda gratistjänster, säger Bång i telefon från Kina där han deltar på en resa som ordnas av Gävle kommun.

Om Morgan Darmell och oppositionen är nöjd med svaren återstår att se. Han vill vänta till torsdagens sammanträde, meddelar han Arbetarbladet.

Mer läsning

Annons