Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömda konstverk från Gästrikland

/
  • Valbos vapen ritades av heraldikern Bror Jaques de Waern och visar tre härdar som ska symbolisera järnbruken i Forsbacka, Mackmyra och Tolvfors. Vapnet fastställdes av Kungl. Maj:t den 14 maj 1970, sju månader innan Valbo upphörde som egen kommun.
  • Järbos blåvita symbol har ritats av Brita Grep och fastställdes av Kungl. Maj:t i november 1966. Motivet är hämtat från Övre hammarens stångjärnsstämpel som användes från 1700-talet till nedläggningen 1878. Järbo ingår sedan 1971 i Sandvikens kommun.
  • Österfärnebo. Det kan vara svårt att se vad den här gulröda symbolen föreställer. Rätt svar är ett sakramentsskåp i Österfärnebo kyrka där nattvardskalkar och andra heliga föremål förvaras. Bilden är ritad av Hans Schlyter i mitten av 1960-talet men motivet är betydligt äldre än så. Skåpet fanns avbildat i socknens sigill redan 1682.
  • Årsunda sockens sigill från 1682 visade en kvarnsten, en kilhacka och två föremål som inte går att identifiera. Motivet anspelade på den bearbetning av sandsten som tidigare förekom i trakten. Vapenskölden, som tecknats av Brita Grep, fastställdes 1966 och användes tills Årsunda fem år senare gick upp i Sandviken.
  • Hedesunda. Trots motivvalet är det inte Årsunda som representeras av den här färgglada vapenskölden. Nej, det är Hedesunda som redan 1656 hade ett sockensigill som såg ut ungefär på det här sättet. Den moderna varianten med stjärnor, åror och roddbåt har ritats av Hans Schlyter och fastställdes av Kungl. Maj:t 29 juni 1964.
  • Ovansjö. I Ovansjö sockens äldsta sigill från 1627 fanns ett hjortliknande djur avbildat. Och i ett senare sockensigill från 1685 återkom hjorten, nu gående bland blommor. Den här vapenskölden fastställdes 1949 och användes till 1971 då Ovansjö gick upp i Sandviken.
  • Hamrånge. Ett sockensigill från början av 1600-talet visar att Hamrångeborna redan för 400 år sedan hade en fisk som gemensam symbol. Under samma århundrade tillkom de tre stjärnorna Liksom många andra kommunvapen i våra trakter är Hamrånges sköld från 1951 ritad av Brita Grep.
  • Hille. Redan 1681 fanns den här barbystade damen med i Hille sockens sigill. Bilden påstås föreställa jungfru Hilleborg som enligt legenden både byggde kyrkan och gav socknen dess namn. Den här bilden från 1964 ritades av Hans Schlyter och har kallats för

Jag har snöat in lite på heraldik – vapensköldar och sånt. Fascineras av att man på en så liten yta och med så små medel kan få med så mycket historisk information.

Annons

Många av de här konstverken är dessutom rätt vackra att titta på med sitt speciella formspråk och sina mustiga färger. Och eftersom de enkla symbolerna inte alltid är så lätta att förstå kan en vapensköld inbjuda till en stunds funderande.

Förra veckan berättade jag om alla kommunvapen i Arbetarbladets spridningsområde. I dag fortsätter jag med att visa vapensköldar från en del av de kommuner i Gästrikland som inte längre finns kvar.

I mitten av 1900-talet fanns det nästan 2 500 kommuner i Sverige. De har slagits ihop i två omgångar så att det idag återstår 290. Även om sådana här heraldiska symboler inte kom i ropet förrän på 1970-talet hade flera av gamla kommunerna i våra trakter egna vapensköldar. Längre tillbaka var Sverige och Gästrikland indelat i socknar ‧ som ofta motsvarade de kyrkliga församlingarna, och de flesta av de här bilderna har hämtat sina motiv från gamla sigill som i forna dagar användes på de officiella handlingar som upprättades i sockenstugorna.

Några av våra lokala vapensköldar har rötter i medeltiden, medan man kan undra varför de styrande i Valbo kostade på sig ett alldeles nyritat vapen när det redan stod klart att man skulle införlivas i storkommunen Gävle. Eller var det kanske just därför?

En del av de här lokala varumärkena används fortfarande inom de olika kommundelarna, medan andra redan försvunnit in i historiens töcken. Saknar du någon socken ‧– Torsåker, kanske – så beror det på att den aldrig hade något eget kommunvapen

Mer läsning

Annons