Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda skäl att äta på Polhem

/
  • LÄCKERT FÄRGRIKT. Mousse av mango och mörk choklad, toppad med björnbär. Pannacotta med hallonsås. Polhemsskolans restaurangtvåor lär sig just nu konsten att göra efterrätter.
  • KLAR FÖR SERVERING. Andraårseleven Nora Kjellgren på livsmedelsprogrammet lägger sista handen vid sin dessert innan vagnen rullas in till väntande gäster i skolrestaurangen.
  • LOCKANDE BAKVERK. Fransk chokladtårta på Polhemsvis.

Praliner, pannacotta, cheesecake med blåbärsgelé, mousse av mango och mörk choklad...

När desserter står på schemat finns det extra goda skäl att äta fredagslunch på Polhems skolrestaurang.

Annons

Klockan är strax efter elva på fredagsförmiddagen och det är dags att rulla in dessertvagnen i restaurangen, där flera lunchgäster redan slagit sig ned. Förberedelserna började på torsdagseftermiddagen och under morgonen har eleverna dekorerat och lagt upp de olika läckerheterna. Vid sidan av det söta är vagnen också lastad med ostar och crostini som serveras med tomat- och chillimarmelad.

– Desserter är jättekul och vi får lära oss nya varje vecka, säger Isabella Englund, andraårselev på hotell- och restaurangprogrammet.

Hon och klasskompisen Amanda Lindström siktar på ett yrkesliv i restaurangbranschen, gärna på någon finkrog någonstans, och båda tycker att de valt rätt gymnasielinje.

– Jag har alltid varit intresserad av mat och vill gå en praktisk linje som ger jobb direkt, säger Amanda.

Kurs i tio veckor

Kursen ”restaurangkonditorn” riktar sig till tvåorna på restaurang- och livsmedelsprogrammen och pågår under tio veckor. Läraren Jessica Dahlström lotsar eleverna genom både nya och gamla desserttraditioner.

– Trenden nu är litet, stilrent med klara kontraster, berättar hon.

”Det är helt fantastiskt”

Vid ett bord i restaurangen sitter stamgästerna Inger Eriksson och Agneta Ragnar. De njuter av kantarellsoppa med bacon och tittar längtansfullt mot dessertvagnen som rullas in.

– Vi bor nära och har ätit här så gott som varje fredag i två år. Det är helt fantastiskt, berömmer de.

Mer läsning

Annons